Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Szeptember 03. 17:05, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az EU megállapodott az AstraZenecával az elmaradt oltóanyagok szállításáról

Az EU megállapodott az AstraZenecával az elmaradt oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság megállapodást kötött pénteken az Astrazeneca gyógyszergyártó vállalattal a fennmaradó, koronavírus elleni vakcinaadagok szállításáról a tagállamok számára,

a tavaly augusztusban kötött elővásárlási szerződés feltételei szerint.

A megállapodással együtt lezárul a brüsszeli bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárás is - tájékoztatott pénteken a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság áprilisban pert indított a brit-svéd gyógyszercég ellen, mert az nem tartotta be szerződésben foglaltakat, és mert nem rendelkezett "megbízható" tervvel a vakcinák időben történő szállítására vonatkozóan.

A pénteken bejelentett egyezség értelmében az AstraZeneca kötelezettséget vállalt arra, hogy októberig 60 millió és december végéig 75 millió, illetve jövő áprilisig 65 millió adag vakcinát szállít az uniós tagállamokba.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy a 70 százalékos uniós átoltottság ellenére továbbra is kulcsfontosságú hogy elegendő vakcina maradjon tartalékban, mivel az oltottsági arány eltérő az tagállamok között. Hozzátette azt is, hogy az EU az év végéig legalább 200 millió adag oltóanyagot szándékozik alacsony és közepes jövedelmű országokba küldeni a Covax programon keresztül.

A tagállamok részletes szállítási ütemterveket kapnak, és szállítási késedelem esetén korlátozott mértékű visszatérítést igényelhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.