Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Az EU 2017-re 3 liter alatti fogyasztást követel

Az EU 2017-re 3 liter alatti fogyasztást követel

Az Európai Unió az utóbbi években alaposan megregulázta az autóipart, s az Euro-normáknak hála pozitív hozományként tisztább és takarékosabb autókat ontanak a gyárak. A káros anyagok mértékének jelentős csökkentésére az Euro VI-on túl már nincs reális alap, azonban a fogyasztás mérséklése továbbra is motiváló erő lehet.

Az unió jelen pillanatban hosszú távú terveket sző, nevezetesen 2025-re szabnának meg egy vegyes fogyasztási értéket, amit addig minden gyártónak teljesítenie kell. Az említett időpontra szóló étvágy pedig 2,7 litert jelent, azaz a fejlesztőknek alaposan bele kell húzniuk, s ismét jól jön a trükkök tárháza, ahonnan KERS vagy hibrid technológia, esetleg egyéb fondorlatos ötletek származnak.

Ezzel egyetemben a képviselők 2017-re új mérési szisztémát, az úgynevezett World Light Duty Test Procedure (amolyan kis terhelésű világciklus) mérési eljárás bevezetését is szorgalmazzák.A WLTP-t az ENSZ segítségével állítják össze, jobban rávilágítva a tipikus autóhasználati jellegekre, s a sokat kritizált élő eljárással ellentétben nem laboratóriumi körülmények között folytatnák le a mérést, hanem közúton.

Mindez persze szép és jó, azonban a jelenlegi rendszerben a laboratóriumi körülmények pontosan arra voltak kifejezetten alkalmasak, hogy minden egyes modellt ugyanazon körülmények között mértek le, ami az új közúti méréssel már nem valósulhatna meg, hiszen az uralkodó szél, a páratartalom, az aszfalt minősége és még ezer apróság jelent változót a képletben, s akkor a forgalom sűrűségének nehéz reprodukálhatóságáról nem is beszéltünk.Jelenleg az EU-ban 130 g/km kibocsátási átlagot kell produkálniuk a gyártóknak, ám a jövőre nézve ebben a szituációban is változás lesz, 2020-ra ennek az értéknek már csupán 95 g/km-t szabad elérnie. Csupán az ezer autó alatti éves mennyiséget produkálók mentesülnek a szabályok alól.

Az új regulák összességében arra mindenképpen jók lesznek, hogy a gyártókat ösztönözzék új technológiák, megoldások kipróbálására, hogy végül a mérnöki munka szép hozományaként egy évtized múlva 3 liter alatti fogyasztással autókázhassunk, kicsit gondtalanabbul. Ennek eredményeképpen eddig drágának és bonyolultnak gondolt rendszereket fejleszthetnek, egyszerűsíthetnek a fejlesztők, hogy elérhető árú modellekbe is kerüljenek, de elsőre azért a gyártóknak is nagy fejtörést okoz a jelentős szigor.

A fejlődést szigorítással is kényszerítik
Fotó: Autó Pult

Mindemellett az is érdekes kérdés, hogy az olajlobbi érdekeit mennyire sértik az alacsonyabb fogyasztást szorgalmazó szabályok, azonban ezek a mozgatóerők addig biztonságban vannak, amíg a belsőégésű motorok el nem tűnnek a föld színéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: