Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Február 13. 06:13, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az EP megszavazta a szabadkereskedelmi megállapodást Vietnammal

Az EP megszavazta a szabadkereskedelmi megállapodást Vietnammal

Megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán strasbourgi plenáris ülésén.

A szavazást megelőző vitában Phil Hogan kereskedelemért felelős uniós biztos kifejtette, hogy a megállapodás mindkét félnek előnyös, és megerősíti az unió ázsiai jelenlétét.

"A vietnami kormány tavaly új munkaügyi törvényt fogadott el, amely elismeri a gazdasági társulás szabadságát az ENSZ munkaügyi szabályainak megfelelően - hangsúlyozta az uniós biztos.

Győri Enikő (Fidesz) hangsúlyozta: a megállapodás új lehetőségeket teremt az európaiak és az európai vállalatok számára.

Ugyanakkor Vietnamnak is esélyt jelent a fejlődésre és a szabadság kiteljesítésére - tette hozzá.

A megállapodás hozzáférést biztosít az uniós vállalatok számára a vietnami szolgáltatási és a közbeszerzési piachoz is - mondta.

Az egyezmény ellenzői azt kérik, hogy az uniós vállalatok továbbra se férjenek hozzá Hanoi vagy Ho Shi Minh-város közbeszerzési piacaihoz, és maradjanak hatályban a vietnami piactorzító intézkedések - közölte Győri Enikő.

A képviselő hozzátette: az egyezmény által hatalmas lehetőség nyílik az uniós, így a magyar vállalatok számára.

A jövőben ugyanis hozzáférhetnek a délkelet-ázsiai térség leggyorsabban fejlődő országának közel százmilliós piacához, és magas szintű védelemben részesülhetnek ottani befektetéseik - mondta.

Geert Bourgeois belga konzervatív képviselő szerint az egyezmény egyedülálló lehetőséget ad az uniónak arra, hogy olyan komoly szereplőként léphessen fel a világban, amely kiáll a multilaterális kereskedelem mellett, elutasítja a protekcionizmust, valamint kiáll a munkavállalói és emberi jogok, illetve a környezetvédelem mellett.

"A megállapodás hozzájárul a jobb életkörülmények kialakulásához Vietnamban, új és jobban fizető munkahelyeket teremt, a kis- és nagyvállalatok számára, csökkeni a költségeket, és kölcsönösen jobb hozzáférést biztosít egymás piacához a feleknek" - hangsúlyozta a belga politikus.

Bernd Lange német szocialista képviselő, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának elnöke szerint a megállapodás Vietnamban és a régióban egyaránt megerősítheti az unió szerepét.

Különösen fontos ez olyan területeken, mint például a sajtó- és a véleményszabadság. Nagyobb mozgásteret harcoltunk ki a vietnami civil szférának - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.