Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 09. 13:26, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Az elhúzódó válság ráerősíthet az arany piacára

Úgy tűnik, hogy a kedvezőtlen világgazdasági környezet és a globális pénzügyi rendszer bizonytalansága ellenére az aranyba fektetők továbbra is jól járhatnak.

Szakértők szerint az arany mint befektetési lehetőség értékállóságának köszönhetően egyre inkább felértékelődik.

Az aranyár növekedését látva a magánbefektetők körében is egyre nagyobb érdeklődés érzékelhető a nemesfém iránt, mely az elmúlt időszakban az aranyra specializálódott (arany alapú) befektetési alapok keresletében is megmutatkozott – mondta Számadó Éva a CIB Befektetési Alapkezelő értékesítési vezetője. Az elhúzódó válság erre csak ráerősíthet.

2001 áprilisa óta az arany tőzsdei ára több mint hatszorosára növekedett. A nemesfém jelentőségét jól mutatja, hogy egyre nagyobb teret kap a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy több mint két évtized után a világ jegybankjainak aranykereslete meghaladta az eladásokat. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a tartalékokon belül átlagosan 40 százalék az arany súlya. Az arany árának folyamatos csúcsdöntéseit látva egyre több magánbefektető választja ezt a befektetési formát. A fokozódó kereslet növekedés a kínálat bővüléséhez, illetve az aranyár emelkedéséhez vezethet.

Az arany unciánkénti ára 2009 szeptemberében lépte át a lélektani 1 000 dollárt. Ezen a ponton kérdésessé vált, hogy emelkedhet-e még, illetve meddig emelkedhet az arany ára. Két évvel később az arany unciánkénti ára meghaladta az 1 900 dollárt. Napjainkban nem is az a kérdés, hogy emelkedhet-e még az árfolyam, sokkal inkább az, hogy mikor, milyen áron érdemes beszállni az aranyba. A CIB szakértői szerint az aranybefektetések iránti kereslet fennmaradása várható, köszönhetően annak, hogy az anyagi stabilitás szimbóluma mellett, az arany egyfajta „menekülő eszközként” is funkcionál a befektetések világában.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: arany, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során