Városlista
2020. április 5, vasárnap - Vince

Hírek

2019. Október 15. 14:02, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész még a boltokba kerülés előtt

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész még a boltokba kerülés előtt

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne

- hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO hétfőn közzétett jelentésében.

A szervezet szerint ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

"Gyakran gondolkodom azon, hogyan engedhetjük meg, hogy élelmiszert dobjunk ki, amikor naponta továbbra is 820 millió ember éhezik a világban" - fogalmazott Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója.

A FAO különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között. Az előbbi a szervezet meghatározása szerint a betakarítás vagy szállítás közben elveszett élelmiszer, az utóbbi pedig abból keletkezik, hogy a boltok vagy a fogyasztók kidobják.

A FAO 2011-ben úgy becsülte, hogy a világon előállított élelmiszer mintegy egyharmada vész el vagy kerül a szemétbe évente, a most kiadott jelentés azonban arról árulkodik, hogy ez "nagyon durva" becslés volt.

A római központú szervezet a jelentésében azt ígérte, hogy az élelmiszer-veszteség meghatározását követően, egy későbbi fázisban azt is közzéteszi, hogy mekkora az élelmiszer-hulladék mértéke. Hozzátették, hogy a probléma megoldása nagyon nehéz.

A jelentés hangsúlyozta: miközben elég világos és indokolt célkitűzés az élelmiszer-veszteség és -hulladék mennyiségének csökkentése, ennek elérése nem egyszerű, és teljes megszűntetése talán nem is reális. Példaként azt hozták fel, hogy a műanyag csomagolás segít megőrizni az ételek frissességét, ugyanakkor a műanyag használata a környezetszennyezés miatt nem kívánatos.

"Néha van értelme a műanyag használatának, de ez mindig a helyzettől függ. Meg kell találni az egyensúlyt" - magyarázta Andre Cattaneo, a FAO szakértője.

Címkék: élelmiszer, bolt

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 04. 18:05, szombat | Életmód

Először bizonyították, hogy érzelmeket fejez ki az egerek "arca"

Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek "arca" érzelmeket fejez ki - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

2020. Április 04. 14:03, szombat | Életmód

Közös otthoni tornára buzdítja a nézőket a közmédia

Közös otthoni tornára buzdítja a nézőket a közmédia. Hétfőtől Mozogj otthon! címmel gyógytornászok tízperces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget a közmédia több csatornáján

2020. Április 04. 09:13, szombat | Életmód

Először bizonyították, hogy érzelmeket fejez ki az egerek arca

Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek arca érzelmeket fejez ki - írta a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

2020. Április 04. 08:10, szombat | Életmód

Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat

A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.