Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Június 29. 12:25, csütörtök | Életmód

Az egészséges család a társadalom alapköve

Az egészséges család a társadalom alapköve

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapnak a családok, a családi élet szépsége, a fiatalok motiválása arra vonatkozóan, hogy az egzisztencia megteremtésén kívül a jövőjüket gyermeket nevelve, családban képzeljék el.

Mindezek mellet érdemes említést tenni arról, hogy a család akkor tölti be igazán a megtartó erejét, ha az egészségesen működik.

Az egészséges család működéséhez nélkülözhetetlen az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása. Minden családtagnak megvan a magánélete és a családon belül betöltött szerepe. Ezt mindenkinek meg kell értenie és tiszteletben kell tartania. Hasonlóan fontos a családtagok véleményének szabadsága. Zsúfolt napirendünk ellenére is lehetőséget és időt kell teremteni arra, hogy mindenki kifejtse véleményét és azt közösen megbeszéljék. Ezek a beszélgetések pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésre is, amely segíti őket a felnőtté válás folyamatában. Minden családban szabályokat kell felállítani, ezeket a tagok életkorára való tekintettel kell meghatározni és azokat következetesen, de empatikusan, együtt érzően betartatni.

A családtagoknak feladata az is, hogy folyamatosan figyelmet fordítsanak egymásra. Egymás egészségére, legyen szó mentális és fizikai egészségére és ha bármilyen problémát tapasztalnak, akkor kérjenek segítséget.

Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor a szülők és a gyermekek egy szeretetteljes és biztonságos közegben érezhetik magukat és ha valaki hibázik, vagy konfliktus merül fel a hétköznapok során, akkor megkeresik a megoldást és meg tudnak bocsátani egymásnak.

Az egészséges családi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a tanulásra és jövőjük építésre tudjanak koncentrálni, így stabil alapot teremtve a jövő generációinak egészséges családban történő felnövekedéséhez.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: család, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.