Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 18. 05:48, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Kiállítás és koncert Pannonhalmán, bemutatkoznak a világörökségi helyszínek

Augusztus 20. - Kiállítás és koncert Pannonhalmán, bemutatkoznak a világörökségi helyszínek

A Tihanyi Alapítólevél kiállításával és koncerttel, kolostori termékek vásárával és a magyar világörökségi helyszínek bemutatkozásával várja a látogatókat kedden, Szent István napján a Pannonhalmi Bencés Főapátság.

Az ünnepen a Szent István alapította monostor reggel 9 órától délután 5 óráig ingyenesen látogatható - mondta a Veiland László marketing igazgató az MTI-nek. Az 1055-ből származó Tihanyi Alapítólevelet az ünnepi alkalomra kiállítják a könyvtárban. A programok misével kezdődnek 10 órakor a Bazilikában. A szentmise után az oltáron elhelyezett Szent István-ereklyét egy bencés szerzetes mutatja be az érdeklődőknek. Teleki Miklós orgonaművész a Bazilikában ad koncertet délután fél 4-kor.

Sokféle eseményt kínálnak a Vársétányon és a Gyógynövénykertben. A kert ad helyet délután a szabadkai Juhász-zenekar népzenei koncertjének is. Az új kenyér megáldására a koncert előtt kerül sor.

A kosaras-dombi Turistafogadó épületében láthatják a látogatók a pannonhalmi monostor történetét bemutató film rövidített változatát. Az ünnep záróeseményeként Szent István király Imre herceghez intézett intelmeit Molnár Piroska színművész adja elő a Bazilikában este 8 órakor Mispál Attila rendezésében. A produkciót Ágoston Béla zenei improvizációja kíséri.


Az ünnephez kapcsolódóan rendezik meg az idén első alkalommal a kolostori termékek vásárát a Gyógynövénykertben. A kétnapos monostori piacon augusztus 19-én és 20-án kézműves termékeket vonultat fel egyebek között a Bakonybéli bencés monostor és a Premontrei Női kanonok rend. A magyar világörökségi helyszínek "a világörökségek utcáján" mutatkoznak be jellegzetes portékáikkal: Tokaj borokat, Hollókő fazekas termékeket, a házigazda Pannonhalmi Bencés Főapátság teákat, gyógynövényes szörpöket és könyveket kínál majd a vásárlóknak.

A vásár ideje alatt a pannonhalmi gyógynövényekkel, köztük a levendulával, a zsályával, a kakukkfűvel, a citromfűvel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az ügyes kezűek pedig csokrot vagy akár koszorút is köthetnek az illatos gyógynövényekből.

Címkék: ünnep, kultúra, program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni