Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 31. 07:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a kérdőíveket

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a kérdőíveket

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőíveit az állampolgárok.

Közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kérdések között szerepel az, hogy a húsznál kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak biztosítsák-e az átalányadózás lehetőségét, legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szociálpolitikai (szocpol) támogatást új autó vásárlásához, maradjon-e meg a méltányos tehermegosztás az állam, a nagyvállalatok, a bankok és az emberek között, illetve támogassa-e az állam a nők, különösen a kisgyermekes édesanyák munkába állását.

Arra is kíváncsi a kormány, hogy emelkedjen-e a minimálbér, kapjanak-e adókedvezményt az új munkahelyeket létrehozó cégek, segítse-e jobban az állam a fiatalokat az elhelyezkedésben, illetve szükség van-e munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónákra.

Szorítsa-e vissza az állam a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat, köztulajdonban kell-e tartani az alapvető közszolgáltatókat, legyenek-e szociális szövetkezetek, kell-e tovább segíteni a bajba jutott devizahiteleseket, az alacsonyabb jövedelműek kaphassák-e készpénzben a kafetériát, legyen-e a létfenntartáshoz szükséges árucikkek áfája alacsonyabb, a luxustermékeké pedig magasabb, és meg kell-e védeni a nyugdíjak vásárlóértékét? – olvashatók a további kérdések a konzultációs kérdőíven, amelynek bevezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök írta, úgy fogalmazva: „most gazdasági döntéseket kell hoznunk a magyar munkahelyek érdekében”.

Szijjártó Péter – aki, mint mondta, valószínűleg utoljára tartott sajtótájékoztatót miniszterelnöki szóvivői minőségében – arról tájékoztatott, hogy összesen 8,2 millió embernek postáznak kérdőívet. Az első százezer darabot már kedden kiküldték – főképp budapestieknek –, az utolsókat pedig legkésőbb június 24-én postázzák. A konzultáció költsége személyenként 105 forint, összesen pedig körülbelül egyhatoda egy népszavazás költségének – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a konzultáció első adatai augusztus végére várhatók.

Hangsúlyozta, a kormány nem az emberek feje felett, hanem velük együtt akar kormányozni. A döntés felelőssége persze a kormányé, de a kabinet minden fontos döntés előtt kikéri az emberek véleményét – mondta, emlékeztetve az új alaptörvény megalkotásával, valamint a szociális kérdésekkel kapcsolatos korábbi konzultációkra, továbbá a nyugdíjasokkal folytatott egyeztetésre.

A kormányfő szóvivője közölte: egy statisztikai adatbázis jön létre, a személyes adatokat tartalmazó hozzájárulási nyilatkozatot elkülönítetten kezeli a feldolgozás során a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

Arra a felvetésre, hogy a véleményeket augusztus 20-ig várják, azonban például a válságadókat kiváltó adónemeket addig várhatóan elfogadják, Szijjártó Péter úgy reagált: érvényesíteni fogják az emberek akaratát, és ha az változtatásokat tesz szükségessé bizonyos jogszabályokban, akkor azokat meg fogják lépni.

Orbán Viktor 2012. május 25-én jelentette be, hogy új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére