Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 20. 05:16, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Art Market Budapest - Félezer művész munkái a vásáron

Art Market Budapest - Félezer művész munkái a vásáron

Csaknem húsz ország kiállítói mutatják be mintegy 500 alkotó munkáit a nagyközönség számára november 28. és december 1. között az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, a budapesti Millenárison.

Számos új programmal jelentkezik idén Közép-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vására - mondta el az Art Market keddi budapesti sajtótájékoztatóján a vásár igazgatója.

Ledényi Attila emlékeztetett: az ingyenesen látogatható rendezvény eddigi két éve a mennyiségi növekedésről szólt, így tavaly már 6000 négyzetméteres alapterületen 450 művész munkáival találkozhatott a 16 ezres közönség. Mint hozzátette, mostanra nemzetköziségben és tartalomban is fejlődött az Art Market: ez elmúlt egy évben számos külföldi vásárral, műgyűjtői klubbal, szakmai szervezettel építettek ki partneri kapcsolatot, részben ennek köszönhetően a külföldi kiállítók száma immár meghaladja a magyarokét. Idén csaknem ötven galéria, valamint számos művészeti projekt, intézmény, gyűjtemény, összesen közel 100 kiállító bérel standot az Art Marketen.

A vásárigazgató beszámolója szerint a rendezvényt szeretnék fesztiválszerűbbé tenni, ezért a kísérőrendezvényeket igyekeznek a Millenárisra koncentrálni. Új elem lesz például az Art+ programsorozat, amely performanszokat, művészeti akciókat fog behozni a vásárra.


Szintén újdonság a sCULTURE szobrászati program, melynek vezető kurátora, Gajzágó György elmondta: egy nemzetközi színtéren némileg háttérbe szorult művészeti ágra szeretnék ráirányítani a figyelmet a hosszabb távra tervezett sorozattal. Ennek érdekében idén 30 magyar és külföldi művész 35 munkáival találkozhatnak a látogatók az Art Market külső és belső tereiben; a szobrok egy része már keddtől látható a Millenáris parkjában.

Ismét aktuális társadalmi problémát boncolgat a vásár kiemelt témája, melynek központi eleme a La Grande Migration kurátori kiállítás. Vékony Délia kurátor hangsúlyozta, hogy a kivándorlás jelensége az utóbbi időben már nemcsak a harmadik világ, hanem Közép-Európa országait is érinti, ennek megfelelően a tárlatra meghívott művészek között egyaránt szerepel például kenyai, afgán és több közép-európai is.


"Világszínvonalú anyag jött létre, melyben szinte minden műfaj helyet kapott a videótól és a videojátéktól a szobrászaton és a festészeten át az építészeti modellekig" - értékelt Vékony Délia.

Magyarország idei V4-es elnökségére reflektál a művészet eszközeivel a vásár Visegrád4 szekciója, ahol lengyel, szlovák, cseh és magyar kiállítók mutatkoznak be együtt.

Milyen nemzetközi kitörési lehetőségei vannak egy magyar kortárs művésznek? Milyen jövője van az internetes műkereskedelemnek? Mekkora hatást gyakorol a migráció a mai képzőművészetre? - ilyen és ehhez hasonlóan aktuális szakmai kérdéseket járnak körül az Inside Art beszélgetései, melyek szervezője, Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője elmondta: magyar és külföldi művészeket, galeristákat, elméleti szakembereket ültetnek egy asztal mellé a Art Market négy napja során. A vásár részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.