Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Árhullámok indultak több magyarországi folyón

Árhullámok indultak több magyarországi folyón

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint a folyó magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön, a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzhet. Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult. Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött. Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart.

Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti. A tetőzés itt csütörtök hajnali 5 órakor várható 420 centiméter körül, emiatt a város térségében völgyi elöntések várhatók.

A Murán érkező árhullám Letenyénél az elsőfokú készültség alatti értékkel tetőzik szerdán.

A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura-vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet - tették hozzá.

Címkék: ár, áradás, árhullám, folyó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.