Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 16. 12:20, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Apák és fiúk (esetleg leányok): posztszovjet nepotizmus - HÁTTÉR

Apák és fiúk (esetleg leányok): posztszovjet nepotizmus - HÁTTÉR

A Szovjetunió széthullása után az egyes köztársaságokban hatalomra jutott vezetőknek ma már a gyermekei is komoly vagyonnal és befolyással rendelkeznek - aligha függetlenül felmenőik hathatós támogatásától.

A Szovjetunió széthullása után az egyes köztársaságokban hatalomra jutott vezetőknek ma már a gyermekei is komoly vagyonnal és befolyással rendelkeznek - aligha függetlenül felmenőik hathatós támogatásától - írta a bécsi Die Presse.

Bizonyos esetekben egy fogorvosi szék is ugródeszka lehet egy politikai karrier szempontjából. Türkmenisztánban például a jelenlegi államfő, Gurbanguly Berdymuchamedov korábban az előző elnök, Saparmurat Niyazov fogorvosa volt. Az a mendemonda, miszerint egyben a törvénytelen fia is volna, mindeddig nem nyert megerősítést.
Ukrajnában Alekszandr Janukovics, végzettségére nézve szintén fogorvos, nem lett ugyan elnök, ám amióta apja, Viktor Janukovics 2010-ben a kelet-európai ország államfője, a korábbi nímand fiú Ukrajna egyik legbefolyásosabb nagyvállalkozójává vált. "Ugyan magyarázná már meg az elnök, vajon fiacskája hány ukránnak húzta ki a fogát ahhoz, hogy 30 millió eurónak megfelelő pénzért képes volt megvásárolni az ukrán fejlesztési bankot" - csipkelődött az államfő politika vetélytársa, Julija Timosenko, mielőtt letartóztatták.
A foghúzások száma aligha volt döntő ebből a szempontból. Nyilván a rokoni kötelékek eredményezték, hogy a 39 éves Alekszandr beférkőzött az ukrán oligarchák közé, s az építőipar mellett más ágazatokban is komoly tényezővé vált, felvásárolva más oligarchák üzleti részesedéseit. Az ügyletek egy részét egy liechtensteini tröszt bonyolítja le.
Az efféle hatalmi struktúrákat persze nem nézik jó szemmel Brüsszelben, ám ezzel Kijev nemigen törődik. Az Európai Unió keleti határain túl nagyon is elterjedtek ezek a módszerek, az oligarchikus nepotizmus elsősorban a dél-kaukázusi és közép-ázsiai országokban virágzik.
Azerbajdzsánban például Ilham Aliyev elnök nemcsak a gáziparban, de - felesége és leányai révén - más iparágakban is döntő beleszólással bír. "A gazdasági és politikai hatalom szorosan összefonódik - állítja egy helyi bankár -, a családok és klánok rendkívül erősek."
Hasonló a helyzet a kőolajban és földgázban gazdag Közép-Ázsiában, azzal a nüansznyi különbséggel, hogy a hagyományosan paternalista Kazahsztánban és Üzbegisztánban elsősorban a leányok diktálnak, mivel a helyi dinasztiáknak nincsenek fiúgyermekeik. Ha a lojalitásukkal nincs baj, akkor a vejek is labdába rúghatnak, mint a kazah Timur Kulibajev. A férfi és felesége - Nurszultan Nazarbajev elnök lánya - tavaly a 938. helyet foglalta el a leggazdagabb emberek nemzetközi rangsorában, amelyet a Forbes magazin állított össze. A házaspár kezeli azt az állami alapot, amelyben a kazah kormány összes ipari részesedése összpontosul.
A vők azonban hamar kegyvesztetté is válhatnak, mint azt Rahat Alijev példája mutatja, aki Ausztriába menekült apósának, Azerbajdzsán elnökének hosszú keze elől. Az államfő lányának férjét leváltották minden tisztségéről (többek közt a jegybank elnöke is volt), majd távollétében halálra ítélték. Az azeri titkosszolgálat megpróbálta elrabolni az Ausztriába szökött férfit, ám az akciót az osztrák biztonsági szervek meghiúsították.
A lányok viszont egész iparágakat tarthatnak ellenőrzésük alatt. Mint Franke-Schwenk, a kieli egyetem közép-ázsiai szakértője írta: a kazah államfő mindhárom lánya politikai vagy gazdasági téren rendkívüli befolyással bír, egyúttal pedig irdatlan külföldi vagyonnal rendelkezik.
Üzbegisztánban az elnök lánya, a 40 éves Gulnara Karimova a leggyűlöltebb, de egyben a legbefolyásosabb személyek közé tartozik. Húgával együtt Párizsban és Genfben él, s a Bilanz című zürichi folyóirat szerint Svájc tíz leggazdagabb asszonya között tartják számon.
Az orosz elnök lányai viszont egyetlen "vagyonellenőr" névsorában sem bukkannak fel. Vlagyimir Putyin dollármilliárdjai hozzá hű útitársak (cselgáncs klub, KGB) pénzügyi csatornáin keresztül áramlanak. Az elnök dinasztiát sem hoz létre. A gazdaságon belül kiépített hatalmi monopólium azáltal lesz egyre erősebb, hogy Putyin titkosszolgálati harcostársai vagy maguk ülnek a konszernek kulcspozícióiban, vagy pedig saját gyermekeiket ültetik oda.
A névsor meglehetően hosszú. Szergej Ivanov, az azonos nevű egykori KGB-tisztnek és a Kreml-apparátus jelenlegi főnökének 32 éves fia már 24 éves kora óta a harmadik legnagyobb orosz bank, a Gazprombank alelnöke volt, mielőtt 2011-ben a második legnagyobb biztosítótársaság, a Sogaz élére került. A társaság második embere 2007 óta nem más, mint Putyin unokafivérének a fia.
A gáziparból részesedni roppant vonzó dolog. Igaz ez a legnagyobb orosz nyugdíjpénztár, a Gazfond esetében is. Ennek elnöke Jurij Samalov - Putyin dácsaszomszédjának, Nyikolaj Samalovnak a fia. A papa szervezte meg Putyin Szocsi közelében épült kastélyának a finanszírozását egymilliárd dollár értékben. Samalov korábban a Siemens Medical Solutions részlegének volt a képviselője Szentpéterváron.
Ennél meredekebb karrierre is akad példa. Pjotr Fradkovnak, a külföldi hírszerzés főnökének 34 éves fia korábban a Vnyesekonombank alelnöke volt, ma pedig az exporthitel-biztosító ügynökség főnöke. Nyikolaj Patrusev, a nemzetbiztonsági tanács elnöke a nagyobbik fiát a negyedik legnagyobb orosz bank vezetőségében helyezte el. Putyin elnök nemrég a tanácsadójává nevezte ki Anton Usztyinovot. A fiatalember az unokaöccse annak a korábbi igazságügyi miniszternek, aki levezényelte a Jukosz olajkonszern (a kegyveszetté vált és kirakatperben sokévi börtönbüntetésre ítélt Mihail Hodorkovszkij cége) államosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 08:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 41,1 milliót, a gyógyultaké a 28 milliót

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.