Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 31. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: mno

Amit tudnod kell(ene) a Windows 8-ról

Amit tudnod kell(ene) a Windows 8-ról

Jelszavak helyett képek, Windows pendrive-on, fejlett antivírus megoldás - jelentősen bővül az új redmondi OS. Részletek cikkünkben.

Ha valaki még emlékszik, miért „késett” annyit a Windows Vista, akkor pontosan tudja, hogy a 2000-es évek elején elindított Megbízható Számítástechnika Kezdeményezés (Trustworthy Computing Initiative) okolható a csúszásért. Akkoriban döbbent rá a Microsoft, hogy mennyire elengedhetetlenül fontos az operációs rendszer magas fokú biztonsága; az azóta debütált OS-ek mindegyike tovább gazdagodott e téren. Nincsen ez most, a Windows 8 megjelenésének küszöbén sem másként.

Nézzük meg, mire számíthatunk e téren, annak figyelembevételével, hogy noha az év végi debütálás már nincsen messze, az operációs rendszer nincsen kész állapotban, így a végleges termékben lehetnek eltérések a mostani állapothoz képest!

Alapvető biztonsági képességek
Az itt felsorolt funkciók minden Windows 8 részét képezik.

UEFI Secure Boot támogatás
A BIOS-t leváltani hivatott megoldás fontos biztonsági eszköz az új operációs rendszer tárházában. Engedélyezett állapotban gyakorlatilag teljesen ellenállóvá teszi az adott gépet az alacsonyszintű malware-ek, mint például a rootkitek ellenében. Secure Boot során ugyanis az operációs rendszer minden egyes boot komponens digitális aláírását hitelesíti, így nem bújhat meg titkos kártevő (feltéve, ha abba nem tudnak beépíteni ideig-óráig elfogadottnak tartott hitelesítést). Ha a rendszerindítás során felbukkan egy nem hiteles driver, akkor a Windows Recovery Enviroment megkísérli megjavítani az inkriminált összetevőt, így még fertőzés esetén is nagyon nagy az esély arra, hogy a bejutott malware végül nem tudja kifejteni ártó hatását.

SmartScreen filter
Az Internet Explorerben megjelent technológiát terjesztette ki a Microsoft a teljes operációs rendszerre. Az NSS Labs tesztjei szerint a modern böngészők közül ez a képesség tudja legjobban észlelni és blokkolni a közösségi malware-eket. Az URL és file/alkalmazás reputációs rendszerekre alapuló funkció révén a jelszóhalász és közösségi környezetben terjedő fenyegetések illetve a letöltött állományok kerülnek ellenőrzésre és blokkolásra. Találat esetén figyelmeztetést kap a felhasználó, és akkor is figyelemfelkeltő üzenettel találkozik, ha olyan file-t szerzett be, aminek értékelése még nem szerepel a rendszerben.

Integrált antimalware / Windows Defender
A Windows-t jól ismerőknek nem újdonság utóbbi; a Windows Defender az új operációs rendszerben a Microsoft Security Essentials antivírus képességeivel gyarapodott. A teljesítmény tekintetében is továbbfejlődött funkció kevesebb erőforrásigény mellett végzi hatékonyabban feladatát.

És a java még csak most jön - képalapú azonosítás jelszavak helyett, titkosítás, Windows pendrive-on - kattintson a folytatásért!

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.