Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 16. 05:46, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Amerikai-magyar dobshow a Trafóban: Terry Bozzio és Borlai Gergő

Amerikai-magyar dobshow a Trafóban: Terry Bozzio és Borlai Gergő

Egy világhírű amerikai (Terry Bozzio) és egy nemzetközileg ismert, sokoldalú magyar (Borlai Gergő) dobos ad szóló- és duókoncertet október 27-én a fővárosi Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A koncert első részében Terry Bozzio lép fel, utána Borlai Gergő, az estet a két dobos közös produkciója zárja - közölték a szervezők az MTI-vel.

A most 62 éves Terry Bozzio Frank Zappa dobosaként vált ismertté világszerte. A gitárhőssel 25 lemezt készített, később zenélt a Missing Personsban és a UK-ban is, de dolgozott együtt mások mellett Mick Jaggerrel, Jeff Beckkel, a Kornnal, a Brecker Brothersszel, Herbie Hancockkal, a 10cc-vel, Andy Taylorral, Robbie Robertsonnal, Debbie Harry-vel, Steve Vai-jel vagy Jordan Rudesszel.

A dzsessz, a klasszikus és különféle etnikus zenék által inspirált Bozzio igazi történetmesélő, szólókoncertje intenzívek, dinamikusak, spirituálisak, dallamosak, atmoszférikusak a világ talán legnagyobb hangolt dob-ütőhangszer szerelésén. Terry Bozzio képes basszus dallamokkal kísérni magát (nyolc lábdobot használ), amelyekre dallamokat improvizál.


"Régi szerzeményeket fogok játszani újra fejlesztve, valamint újakat, amilyen például az 5=7. Ez az 5/4 és a 7/4 azonos időintervallumon belüli lehetőségeit vizsgálja azzal, hogy 4-et 3-ra, valamint 3-mat 2-re rétegzek" - fogalmazott Bozzio a koncert ajánlójában.

Mint kifejtette, arra törekszik, hogy megközelítse Miles Davis és a Weather Report kora hetvenes évekbeli koncepcióját, amelyben a dobos a tempót biztosította, az ütőhangszeres pedig etnikus színeket adott hozzá. "Ez a zene klisék nélkül volt nyitott a dzsessz improvizatív aspektusaira, miközben nyitott volt a 20. század klasszikus hatásaira, a filmzenékre, elektronikára, az ambientre, a funk, a rock és a progresszív fúzióra. Mindezeket most egyedül szeretném megvalósítani".

A még mindig csak 35 éves Borlai Gergő 3 évesen kezdett dobolni, 12 évesen már a Grencsó Kollektíva tagja volt. Később készített három szólólemezt, és számos formációban fordult meg, köztük az In Line-ban, a Boom Boomban, a László Attila Quintetben és a European Mantrában, de régóta kíséri Presser Gábort és Charlie-t is. Jelenleg Barcelonában él, koncertjei különleges eseménynek számítanak Magyarországon.

Címkék: koncert, kultúra, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.