Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 23. 07:40, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai előválasztás - Trump súlyos vereséget szenvedett Utahban, Clinton pedig Idahóban

Amerikai előválasztás - Trump súlyos vereséget szenvedett Utahban, Clinton pedig Idahóban

Donald Trump New York-i üzletember nagyon lemaradt Ted Cruz texasi szenátor mögött a utahi előválasztáson, és Hillary Clinton volt külügyminiszter is az egyik legsúlyosabb vereségét könyvelhette el

az idahói jelölőgyűlésen Bernie Sanders vermonti szenátortól az amerikai elnökválasztás előválasztási küzdelmében.
A legfőbb amerikai tévécsatornák élőben közvetítették az idahói jelölőgyűlés eredményhirdetését, amelyet - noha lényegében nem befolyásolja Hillary Clinton esélyeit - mindenki izgatottan várt. Az északnyugati államban Bernie Sanders elsöprő győzelmére számítottak, s ez így is lett. Az első részeredmények alapján ugyanis a vermonti szenátor a voksok 79 százalékát szerezte meg.

Míg Idahóban csak a demokraták voksoltak, addig a főként mormonok lakta Utah államban demokraták és republikánusok egyaránt az urnákhoz járultak. A demokratapárti győztes Utahban is Bernie Sanders lett, 74 százalékos eredménnyel, a republikánusok jelölőgyűlését azonban nem az esélyesnek tartott Donald Trump nyerte meg, hanem Ted Cruz texasi szenátor. Cruz az első eredmények szerint a szavazatok 58 százalékával győzött. A mindössze 19 százalékos támogatottságot felmutató Trumpot ezúttal John Kasich ohiói kormányzó is megelőzte, ő ugyanis a szavazók 22 százalékának bizalmát kapta meg.

Donald Trump vereségét az elemzők egyértelműen a mormon szavazók elutasító magatartásának tulajdonítják. A New York-i üzletembernek eddig sikerült valamennyi vallási csoportot megnyernie magának, a mormonokat azonban nem. Korábban Wyomingban is veszített, ahol szintén nagy lélekszámú mormon közösség él. Utah államban pedig a mormon egyház központja van.

A Republikánus Párt elitje és befolyásos politikusai minden erejüket és kampánypénzüket latba vetették, hogy a társadalmi kérdésekben konzervatív mormonokat Ted Cruz támogatására biztassák, még Trump feleségét lejárató kampányplakátok is megjelentek. A Melania Trump ex-modellről készült fotó tizenhat évvel ezelőtt készült, egy brit lap címlapfotója volt, és mezítelenül mutatja az akkor még Melania Knaus néven ismert fotómodellt. A felirat a kampányfotó mellett a következő volt: Találkozz Melania Trumppal, a következő first ladyvel, vagy szavazhatsz Ted Cruzra.

Az Egyesült Államok egyik legprominensebb mormon politikusa, Mitt Romney - aki 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt - kifejezetten keményen kampányolt Utahban Trump ellen.

A választási eredmények közzététele után sem Trump, sem Clinton nem mondott beszédet. Hillary Clinton, aki már a Washington államban lévő Seattle városában kampányol, az arizonai nagy győzelem után mondott beszédet, s ebben republikánus ellenfeleit kárhoztatta - Trumpot és Cruzt egyaránt - kivált a keddi brüsszeli terrorakciók után tett nyilatkozataik miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése