Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 04. 07:40, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai előválasztás - Trump nem változtat egyik vitatott külpolitikai álláspontján sem

Amerikai előválasztás - Trump nem változtat egyik vitatott külpolitikai álláspontján sem

Az amerikai republikánus pártiak vezető elnökjelölt-aspiránsa vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

Donald Trump New York-i üzletember változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők. A Fox tévé egyik politikai vitaműsorában nyilatkozott erről.

"Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak" - fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában. Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta.

Trump ugyanis pár nappal ezelőtt kedvezőtlen fotót tett közzé Heidi Cruzról, mellé tette felesége, Melania Trump fényképét, s azt írta: a két kép önmagáért beszél. Most fordult elő először, hogy elismerte: nem kellett volna így cselekednie. Bár hozzátette: a "feleségek háborúját" Ted Cruz kezdte, amikor hozzá közelálló csoportok közzétették az ex-modell Melania Trump tizenhat évvel ezelőtti aktfotóját. Ted Cruz mindazonáltal elítélte az aktfotó közzétételét. Az abortuszügyben tett kijelentéséről - amelyet az elmúlt napokban többféle, módosított változatban is előadott - Trump ezúttal azt mondta: most már másként fogalmazna.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, s megismételte azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. "Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik. A nukleáris fegyverkezési verseny már tart" - szögezte le Trump.

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. "A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot... Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni" - fogalmazott.

Trump vasárnap este is a Fox tévében vendégeskedett. A tévécsatorna ugyanis vitaestet szervezett a wisconsini Milwaukee-ban, s ennek egyetlen vendége ő volt, akinek nemcsak a műsorvezető, hanem a közönség is kérdéseket tett fel.

A vitaesten Trump egyszerűbb adórendszert és az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási reform visszavonását ígérte, és - kérdésre válaszolva - azt fejtegette, hogy ő nem a bevándorlást ellenzi, hanem az illegális bevándorlást. Külpolitikai kérdésekben pedig jelentősen finomított délelőtti álláspontján. Azt mondta: az Egyesült Államoknak "jobb üzletet" kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte "belefér" atomfegyverek kifejlesztése is.

Wisconsinban kedden lesznek az előválasztások, és a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint - ha kicsiny előnnyel is, de - Ted Cruz texasi szenátor vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése