Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:50, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Állampolgári ismeretek - Fiatalokról szóló bemutató Zsámbékon

Állampolgári ismeretek - Fiatalokról szóló bemutató Zsámbékon

Állampolgári ismeretek címmel mutatnak be fiatalokról szóló darabot Zsámbékon. A csütörtöktől látható előadásban a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem hallgatói játszanak együtt.

A Tengely Gábor rendezésében látható előadásban a néző bepillanthat egy középiskolai osztály életébe, és megismerheti egy érettségi előtt álló fiú identitáskeresésének történetét.

A Manna Egyesület és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadását a csütörtöki bemutatót követően pénteken és szombaton is láthatja a közönség - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mark Ravenhill 2004-ben írt darabja a londoni Nemzeti Színház felkérésére született. Az Állampolgári ismeretek (Citizenship) alcímmegjelölése szerint "színdarab fiatal színészek számára". A darab főhőse Tom, egy érettségi előtt álló fiú, az ő identitáskeresésének története a mű, amely feltárja Tom kapcsolatrendszerét, bemutatja belső vívódásait. A főszereplő mellett a teljes osztályközösség aktív részese a cselekménynek.


A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és a klipek világát idéző. A Tengely Gábor és Boronkay Soma dramaturg által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet is nagyobb hangsúlyt kap.

Vásárhelyi Nóra, a Zsámbéki Színházi Bázis új vezetője korábban elmondta: a 30. évadban több előadás foglalkozik a fiatalokat érintő problémákkal és a kisebbség helyzetével. Az idei évad célja új közönségréteg megszólítása, elsősorban a középiskolás korosztályt szeretnék bevonzani. Mint mondta, a Mark Ravenhill darabjából készülő előadás a Manna Egyesület tehetséggondozó programjának keretében készül el.

A Zsámbéki Színházi Bázis honlapja szerint az előadást a következő évadban a Stúdió K Színházban játsszák tovább. Az alkotók szándéka szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben láthatják a produkciót, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig - szakemberek vezetésével – speciális foglalkozásokat terveznek.

A darabot Markó Róbert fordította. Az előadásban Ivanics Tamás, Spiegl Anna, Fige Attila, Mohácsi Norbert, Viktor Balázs, Krajcsi Nikolett, Gergely Rozália és Kerkay Rita játszik a Tanár szerepét alakító Pál András, a Jósnőt játszó Nagy Mari és a Férfi szerepét megformáló Bercsényi Péter mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a