Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. December 25. 05:47, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Aláírták Örményország csatlakozási menetrendjét a Moszkva vezette vámunióhoz

Aláírták Örményország csatlakozási menetrendjét a Moszkva vezette vámunióhoz

Aláírták Örményország csatlakozási menetrendjét a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.

A dokumentumot a legfelső eurázsiai gazdasági tanács keddi moszkvai ülésén hagyták jóvá. A tanácskozáson a vámunió tagállamainak elnökei, valamint az örmény és a kirgiz államfő is részt vett. A szervezethez Kirgizisztán is csatlakozni akar.

Igor Suvalov orosz első miniszterelnök-helyettes kijelentette: körülbelül fél évre van szükség ahhoz, hogy megvizsgálják, fennállnak-e a feltételei Örményország vámuniós tagságának. Szerzs Szargszján örmény elnök szeptemberi moszkvai látogatása során jelentette be, hogy országa csatlakozni kíván a Moszkva irányította szervezethez. Azt is közölte, hogy országa részt akar venni a Kreml által szorgalmazott Eurázsiai Gazdasági Szövetség létrehozásában is.

December elején Örményország máris kedvezményeket kapott Oroszországtól: Moszkva csökkentette a földgáz és a kőolajszármazékok árát. A jereváni kérés a vámunióhoz csatlakozásról kapóra jött az ősz elején Moszkvának, amely ugyanerről próbálta meggyőzni az akkor még európai uniós társult tagsági szerződés aláírására készülődő Ukrajnát.


Kijev november 21-én jelentette be, hogy leállítja a felkészülést az uniós társulásra, ami tüntetéseket váltott ki Ukrajnában. Ennek ellenére Viktor Janukovics ukrán elnök Vilniusban nem írta alá a megállapodást, majd egy hete Moszkvában az orosz-ukrán államközi bizottság ülésén megállapodást írtak alá a földgáz árának csökkentéséről Ukrajna számára, és Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy 15 milliárd dollár (mintegy 3200 milliárd forint) értékben ukrán államkötvényeket vesznek. Pénteken Oroszország 3 milliárd dollárnyi értékben ukrán eurókötvényt vásárolt.

A legfelső eurázsiai gazdasági tanács keddi moszkvai ülésén részt vett Mikola Azarov ukrán miniszterelnök is. A politikus azt megelőzően tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel. A beszámolók szerint a találkozó igen rövid ideig tartott. Az orosz miniszterelnöki hivatal korábban cáfolta a sajtóban elterjedt hírt, hogy Azarov több mint 60 dokumentumot készült aláírni Ukrajna vámunióhoz csatlakozásával kapcsolatban.


Az eurázsiai gazdasági tanács ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt szorgalmazta, hogy a jövő év májusára készítsék el a megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Szövetség létrehozataláról, hogy az 2015. január elsejétől működhessen. Szerinte az európai és az eurázsiai integráció kiegészíthetik egymást. A eurázsiai szövetség létrehozatalának ötlete Nurszultan Nazarbajev kazah elnöktől indult ki, és azt Moszkva felkarolta. Putyin elnök már egy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő uniót képzel el.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta: szégyen lenne, ha ez a szövetség nem jönne létre. Nurszultan Nazarbajev kazah államfő azt hangsúlyozta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Szövetség megteremtésével nem a Szovjetuniót akarják újjáéleszteni. Egyes jelentések szerint a politikus bírálta Moszkvát, hogy az egyeduralkodó szerepre törekszik a 2015. január elsejére felállítandó szövetségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.