Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 08. 15:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Adócsökkentést szorgalmaz a bajor miniszterelnök az energia drágulása miatt

Adócsökkentést szorgalmaz a bajor miniszterelnök az energia drágulása miatt

Adócsökkentést szorgalmaz az energiaárak németországi emelkedése miatt a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder szerint átmenetileg 7 százalékra kellene csökkenteni az üzemanyagok általános forgalmi adóját (áfa).

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Berliner Morgenpost című lap hírportálján vasárnap ismertetett nyilatkozatában a formálódó új szövetségi kormányra az energiapiacon váró feladatokról elmondta: nem szabad tétlenül nézni, ahogy a télhez közeledve egyre drágul az energia.

Az új szövetségi kormánynak - amelyben a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) várhatóan nem lesz benne - a 19 százalékos kulcs helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá kell sorolnia az üzemanyagokat, legalábbis átmenetileg.

A villamos energia árának emelkedése miatt pedig ki kell vezetni, nullára kell csökkenteni a megújuló források kiaknázásának ösztönzését szolgáló járulékot - az úgynevezett megújuló energia törvény (EEG) után EEG-hozzájárulásnak nevezett díjat -, és az európai uniós előírások által szabályozott mozgásteret maximálisan kihasználva a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni az áramszolgáltatókat terhelő úgynevezett villamosenergia-adót - fejtette ki Markus Söder.

Hozzátette, hogy a hátrányos helyzetű lakossági fogyasztóknak külön támogatást kell biztosítani a fűtési költségekhez. A gazdasági szereplők terheinek növekedéséről azt mondta, hogy az ipari áram árában meg kell határozni egy felső szintet, amelyet nem léphetnek át a szolgáltatók.

A földgáz világpiaci árának elszabadulásával kapcsolatban úgy vélte, "ésszerű" lenne, ha rövidesen kiadnák az engedélyeket az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat vezetékrendszer új vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 üzembe helyezéséhez.

Az Északi Áramlat-2 biztonságos alapot jelent ahhoz, hogy Németországban stabilan rendelkezésre álljon a gáz - húzta alá Markus Söder a Berliner Morgenpostnak és a kiadó - a Funke médiacsoport - többi lapjának adott nyilatkozatában. Kiemelte, hogy Németországnak nagy szüksége van gáztüzelésű erőművekre, méghozzá a szénfelhasználás és az atomenergia használatának fokozatos megszüntetése és egy sor további tényező, köztük a digitalizáció és az elektromobilitás miatt növekvő villamosenergia-igény miatt.

Németországban hónapok óta egyre nagyobb gond az energia drágulása. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint októberben 18,6 százalékkal többet kellett fizetni az energiáért, mint egy éve. A lakossági fogyasztók különösen nehéz helyzetben vannak, mert az áram és az üzemanyag ára is meredeken emelkedik.

Az energiaszolgáltatók, valamint a pénzügyi és a távközlési szolgáltatók és a biztosítók árainak összehasonlításával foglalkozó legnagyobb német szakportál, a Verivox számításai szerint egy átlagos, háromszemélyes német háztartás energiaköltsége az októberi árak alapján éves szinten 4549 eurót (1,6 millió forint) tesz ki. Ez 35 százalékos emelkedés éves összehasonlításban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.