Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A zenei jogdíjakról vitázott a kulturális bizottság

A zenei jogdíjakról vitázott a kulturális bizottság

A zenei jogdíjak hazai kezelését, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület működését tekintette át az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén, amelyen számos kritika érte a közös jogkezelők működését. L. Simon László az Artisjus működési költségeit sokallta.

Magyarországon ma kilenc közös jogkezelő szervezet kezel évi összesen 14-15 milliárd forintot, a legnagyobb közülük az Artisjus - emlékeztetett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke. Bendzsel Miklós hozzátette: szabad piacgazdaságokban ezt a feladatot nem állami szervek valósítják meg, hanem szabad szerveződések.

Értékelése szerint a legkritikusabb pont ezen szervezetek működési költsége, amely magában foglalja a piac monitorozását, a jogdíjigények adminisztrációját, a beszedési és elosztási mechanizmus fenntartását is. Az elmúlt évek intézkedéseivel az Artisjus 26-27 százalékos működési költségét sikerült 21 százalékra csökkenteni, ez már alacsonyabb az európai és a regionális átlagnál - jegyezte meg.

Az SZTNH nemrég felügyeleti jogköröket is kapott, ezt követően a közös jogkezelőkkel egységes új számviteli és gazdálkodási követelményeket vezettettek be, a szociális és kulturális célú levonások gyakorlatát pedig szigorú korlátok közé helyezték. Vitás kérdés a szálláshelyek által fizetendő zenei jogdíj, ennek új rendszerét igyekeztek a valós felhasznál áshoz közelíteni - számolt be Bendzsel Miklós.

Victor Máté, az Artisjus elnöke hangsúlyozta: egyesületük nem állami hivatal, hanem a szerzők önkéntes szövetkezése, a jogdíj pedig nem adó, hanem az alkotó bére. Noha az alkotókat a törvény védi, jogaik érvényesítésére a gyakorlatban csak a jogkezelőkön keresztül van esélyük - emelte ki. Mint hozzáfűzte, az Artisjus a világ 92 szerzői jogi társaságával áll kapcsolatban, az egyesület által beszedett pénz fele is a külföldi előadókat illeti, de ezen a rádiók magyar zenei kvótája reményeik szerint javítani fog.

Szinger András, az Artisjus főigazgatója hangsúlyozta: nem közpénzt, hanem tagjaik jogdíjbevételeit kezelik, ezek felosztásáról maguk a tagok dönthetnek az egyesület választott szervein keresztül. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a beszedett jogdíjak után - nemzetközi szinten példátlan módon - egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, de közben a jogdíjak címzettjei nem válnak biztosítottá.

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta: a közmédia egyszerre tartalom-előállító és - felhasználó is, és hatalmas archívumot kezel. Noha megalakulásakor az MTVA 'ellentmondásos helyzetet', jogdíjtartozásokat örökölt, szinte minden kérdésben sikerült megállapodást kötnie az Artisjussal, és a közmédia évi több 100 millió forint jogdíjat utal a hazai közös jogkezelőknek.

Krucsainé Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) főigazgatója közölte: 2012 januárjától a közös jogkezelők által beszedett, kulturális célra fordított jogdíjak 70 százalékának elosztásáról az NKA gondoskodik egy külön ideiglenes kollégiumon keresztül. Ezen a jogcímen eddig 571,3 millió forint folyt be a közös jogkezelőktől, az összegre a kollégium két részletben pályázatot írt, illetve ír ki.

Kővári Tibor, a Cloud Casting Kft. ügyvezető igazgatója hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon akadályokba ütközik az a szerző, aki maga szeretné képviselné a jogait. Lányi Lajos, a Magyar Zenészbázis Egyesület elnöke azt vetette fel, hogy a bevételek elosztását ne algoritmusok, hanem a valós zenefelhasználás alapján végezzék, míg Benkovics László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy a magánszállásadók számára komoly terhet jelent a zenei jogdíjfizetés. Jeszenszky Zsolt, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (MAHASZ) képviselője ezzel szemben azt mondta: a kisfelhasználók adatainak pontos feldolgozása gazdaságtalan lenne, ezért van szükség elosztási algoritmusokra.

Gulyás Dénes (Fidesz) arról érdeklődött, hogy a művészet kategóriába nehezen besorolható zeneszámokat hogyan ítéli meg az Artisjus, valamint hogy a zeneszerzők mellett miért nem részesülnek a jogdíjakból az előadók is. Pörzse Sándor (Jobbik) a rádiós játszási arányok alapján történő jogdíj-elosztás igazságtalanságát hangsúlyozta, és emlékeztetett arra, hogy egy bajorországi vendéglátóhely a harmadát fizeti a magyarországi jogdíjnak.

L. Simon László (Fidesz) az Artisjus működési költségeit sokallva közölte: az évi 11 milliárd forintot elosztó NKA 900 millióból tud működni. 'Erőteljes igény lenne a szerzői jogi környezet megváltoztatására' - értékelt a bizottság elnöke, hozzátéve: 'irreálisan sok' pénz folyik be az Artisjushoz az üres adathordozók értesítése után is. Szinger András válaszában elmondta: az Artisjusból 2004 óta már kiléphetnek a tagok; az egyesületnek nem tiszte esztétikai értékelést végezni, előadóművészként pedig 'nem az Artisjuson kell keresni a jogdíjat', hiszen azt a kiadó fizeti.

Az NKA működéséhez képest az Artisjusnak magának kell beszednie a jogdíjakat, és az egyesület évi mindössze 2 millió forintos nettó bevételre tesz szert a magán szálláshelyektől - válaszolt a kérdésekre a főigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk