Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 27. 05:11, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A vajdasági Tanyaszínház idei premierje Kavillón

A vajdasági Tanyaszínház idei premierje Kavillón

A vajdasági falvakat járó magyar nyelvű Tanyaszínház szombaton tartja idei premierjét az észak-bácskai Kavillón.

A Topolya községhez tartozó Kavillón, ahol 1978-ban megszületett a vajdasági Tanyaszínház, este 9 órakor tartják az idei bemutatót. A közönség Tadeusz Slobodzianek, az egyik legjelentősebb kortárs lengyel drámaíró Ilja próféta című művét láthatja.

A darabot a kilenc éve Magyarországon élő Nagypál Gábor állította színpadra. Egy korábbi interjúban azt mondta, hogy az Ilja próféta mese a hamis és a valódi prófétákról, szenvedéstörténet, valóságos kálvária. "Egy történet az útkeresésről és a tévutakról, a tévedésekről, a megvezetésről és a megvezetettségről, emberközpontú, keveredik benne a vidámság és az úgynevezett magasabb minőségű tartalom" - mondta a rendező.

A fordító, Pászt Patrícia a darabról azt írta, hogy "a történet a napjainkra is oly jellemző egyetemes elhülyülés tablója, az emberi sötétség és korlátoltság karikatúrája; az emberség és józan ész manifesztuma az általánosan terjedő ostobaság és manipuláció felett".

A zentai születésű Nagypál Gábor az újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán végzett, a budapesti Stúdió K művészeti vezetője. 1993-ban vett részt először a tanyákat felkereső színház munkájában, és legutóbb 2006-ban rendezett a Tanyaszínházban.

Az előadás szereplőgárdájának gerincét továbbra is az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei adják, de játszik benne két fiatal diplomás és egy amatőr színész is, összesen tizenheten lesznek a színpadon. A Tanyaszínház az idén 22 előadást tervez 22 faluban, augusztus 14-ig járják a Vajdaságot.

Kavillón szombaton 18 órától várja program a Tanyaszínház épületének udvarán az érdeklődőket. A szabadkai Danilo Kis Alapítvány magyar nyelvű színházi műhelyének Semmi című előadását Kálló Béla rendezésében mutatják be.

Ezt követi 20 órától a deszki Deszka Színház társulatának vendégszereplése. A magyarországi társulat színre viszi a Kilóg a lóláb című vígjátékot, amelyet Pozsgai Zsolt írt és Seres István Pipu rendezett. Az előadás a Magyarország–Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési program társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: kultúra, színház, szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: