Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 09. 07:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon

A tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon

A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon található élőhelyén, a december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható a helyszínen

- közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon, de idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Idén ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye, ám a madarak többsége a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta, ami november 1. és február 28. között tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Város Díjat, ezzel egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni