Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 31. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tizedik volán társaság is aláírta az együttműködési megállapodást az önkormányzatokkal

A tizedik volán társaság is aláírta az együttműködési megállapodást az önkormányzatokkal

A helyi közlekedés fejlesztése, munkahelyek megőrzése és a Zala Volán Zrt. stabil, hosszútávon finanszírozható működése a célja az újabb együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken írt alá Zalaegerszeg MJV Önkormányzata és a Zala Volán Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a helyi menetrend szerinti közszolgáltatás költségeinek rendezése érdekében kezdeményezett tárgyalásokat, még 2012. májusában az Önkormányzatok és a Volán társaságok között. A jelenlegi a tizedik – az önkormányzatok és a Volán társaságok között létrejött - megállapodás, amely a finanszírozhatóságot és az utaselégedettséget egyaránt szolgálja majd a jövőben.

A közösségi közlekedés fejlesztését érintő tárgyalások újabb eredményeként sikeres megállapodást kötött Zalaegerszeg városa és a Zala Volán Zrt. Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere és Papp László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója 2 évre szóló közszolgáltatási szerződést írtak alá, mely 2014 végéig biztosítja a térségben a helyi közlekedést.

A helyi közszolgáltatások működőképességének fenntartása érdekében az Önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2007. január 1. napjától 2012. december 31. napjáig tartó időszakra vonatkozóan keletkezett, fogyasztói árkiegészítés kompenzálásából fakadó hiány pótlására 250 millió forintot megfizet kamatmentesen a Zala Volán Zrt. részére. A közszolgáltatási szerződésben a likviditás biztosítására vonatkozó rendelkezések mellett fontos szerepet kap az utas-barát szolgáltatói szemlélet kialakítására vonatkozó szabályozás.

Az MNV Zrt. támogatja az olyan partnerséget, mint a Zala Volán Zrt. és az Önkormányzat által közösen megvalósított öko-projekt. Ennek keretében ez évben a már meglévő, egy darab biogázzal üzemelő autóbusz mellett üzembe állításra kerül újabb 3 gázüzemű autóbusz. Ez a környezeti terhelés csökkentése mellett jelentős költségmegtakarítást is eredményez a közszolgáltatásban, és mivel az üzemanyag a Városüzemeltetési Kft. által biztosított biogáz lesz, így a kooperáció mindkét fél számára mérhető eredménnyel jár.

Az MNV Zrt. célja az új szerződések megkötésénél a kiszámítható és mindkét fél számára előnyös szerződéses feltételrendszer kialakítása, a múltban gyökerező finanszírozási kérdések rendezése mellett a jövőben is a közszolgáltatás biztosítása a Volán társaságok révén, a tarifa, az önkormányzati támogatás és a menetrend összhangjának megteremtésével, a fenntartható, színvonalas helyi közösségi közlekedés érdekében.

Korábban - közös érdekek mentén – már megállapodások születtek Nyíregyházán, Győrben, Székesfehérvárott, Sopronban, Salgótarjánban, Dunaújvárosban, Móron, Bátonyterenyén és Veszprémben is, illetve jelenleg is tárgyalások zajlanak több megyei jogú várossal és kisebb településsel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk