Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:13, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A rövidebb munkaidő árthat az egészségnek

A rövidebb munkaidő árthat az egészségnek

A rövidebb munkaidő árthat az egészségnek és még a belső feszültségszintet is emelheti.

A szöuli Korea Egyetem tanulmánya szerint a kurtább munkahét gyakran azzal jár, hogy ugyanazokat a feladatokat rövidebb idő alatt kell elvégezni, a több szabadidő ugyanakkor - főleg a nők esetében - azt eredményezi, hogy több időt fordítanak házimunkára és gyereknevelésre. A tanulmány 1998 és 2008 közötti véleményfelmérésen alapul, a megkérdezettek városban élő családok voltak.

Dél-Koreában 2004-ben tértek át a szabadszombatos munkahétre 44-ről 40-re csökkentve a heti munkaórák számát. A cél az életszínvonal emelése, az ország szabadidős programokkal szolgáló szektorának élénkítése, a túl hosszú munkaidő miatti alacsony termelékenység és a sok üzemi baleset száműzése volt.

A mostani tanulmány készítői úgy találták, hogy az állásban is dolgozó családanyák általában jobban örültek és örülnek a munkaidőreformnak, mint a férfiak. Ugyanakkor hiába több a dolgozók szabadideje, ez nemigen jár nagyobb munkahelyi és magánéleti elégedettséggel, mert a mérleg másik serpenyőjét tekintve nőtt a megkövetelt munkaintenzitás, több vállalat pedig kurtított az éves szabadságon, így ellensúlyozva a szabad szombatok miatti munkakiesést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.