Városlista
2020. augusztus 10, hétfő - Lörinc

Hírek

2013. December 24. 05:48, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A Prasat Chen templom valamennyi szobrát vissza akarja szerezni Kambodzsa

A Prasat Chen templom valamennyi szobrát vissza akarja szerezni Kambodzsa

Nagy előrelépésnek tartják a Prasat Chen összes szobrának visszaszerzésére tett erőfeszítésekben az illetékesek a Sotheby's döntését, hogy visszaadja a délkelet-ázsiai országnak a Koh Ker-i templom egy ősi szobrát.

A középkori Durjódhana-szobrot 2011 márciusában bocsátotta volna árverésre a Sotheby's, Kambodzsa azonban az ENSZ szakosított intézménye, UNESCO támogatásával visszavonatta a műtárgyat az aukcióról. Az amerikai kormány eljárása nyomán az árverési ház, a szobrot eladni szándékozó belga nő és az amerikai kormány képviselője egy hete megállapodásban rögzítették, hogy az aukciósház kilencven napon belül átadja a szobrot a kambodzsaiaknak.

A Durjódhana-szobor egyike a Prasat Chen templom egyik tornyában állt kőtábla kilenc alakjának. A tábla a hindu mitológiai egyik központi történetét, a Mahábhárata eposzban is megénekelt viadalt Durjódhana és Bhíma között örökítette meg. Az életnagyságú mészkőszobrok a két harcos mellett a párviadal hét nézőjét ábrázolják - olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

Bhíma szobrának visszaadásáról jelenleg folynak a tárgyalások a kambodzsai kormány és a pasadenai Norton Simon Múzeum között. A hét néző szobra közül három már Kambodzsában van, kettő a New York-i Metropolitan Múzeumból (Met) került vissza júniusban. Ez a két szobor őrizte 1994 óta a Met délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát.


A másik négy szobor holléte egyelőre rejtély. Háromnak a sorsát az illetékesek nyomon tudták követni régi árverések katalógusaiban, de jelenlegi tulajdonosuk kiléte egyelőre nem ismert. Egy szoborról semmit sem tudni.

A Preah Vihear szentély melletti múzeumban ugyanúgy akarják kiállítani az ezer éves kőtáblát, mint ahogyan annak idején a Prasat Chen-i templomban állt. Ezek a szobrok - szemben az angkori templomok statikus figuráival -, a Koh Ker-i stílus új dinamizmusát képviselik, Durjódhanát és Bhímát abban a pillanatban ábrázolják, amikor éppen megmérkőzni készülnek egymással. A Koh Ker-i képzőművészet ezen páratlan aspektusát akarja a múzeum a jövőben bemutatni - hangoztatta Long Koszal, Preah Vihear tartomány turisztikai igazgatója.

Az az elképzelés, hogy a látogatók ugyanazt érezzék, mintha az eredeti szentélybe lépnének be - mondta Philippe Delanghe, az UNSCEO szakértője. Koh Ker 928 és 944 között a khmer birodalom fővárosa volt, amikor IV. Dzsajavarman király a birodalom székhelyét Angkorból átköltöztette a 110 kilométerre északkeletre fekvő településre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 09. 18:55, vasárnap | Belföld

Felborult egy busz, meghalt egy ember az M5-ös autópályán

Pótlóbuszt küldtek Lengyelországból az M5-ös autópályán felborult turistabusz meg nem sérült utasaiért, a turisták családjai különvonalon tájékozódhatnak hozzátartozóikról

2020. Augusztus 09. 18:03, vasárnap | Bulvár

Főzzünk Robival! Csokifelfújt, meggygrillázs - VIDEÓ

Szeretitek a csokis desszerteket? Robi most egy édességet fog készíteni és közben sok érdekességet mesél a csokoládéról.

2020. Augusztus 09. 16:04, vasárnap | Kék hírek

Két fiatal rabolt Kecskeméten

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki.

2020. Augusztus 09. 15:00, vasárnap | Belföld

Mindent vittek, ami az útjukba került – VIDEÓ

Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök vetettek véget annak a lopássorozatnak, amit több megyét érintően követett el egy szlovák bűnözői csoport kempingekben, panziókban, vendégházakban megszálló vendégek sérelmére.