Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 06. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotók: gourmetfesztival.hu

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái

A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és egy olasz pezsgőház is bemutatkozik.

A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatását célul kitűző rendezvényen immár kilencedszer találkozhatnak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók május 16-19. között a Millenáris Parkban - idézték fel az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.

Az előző két évhez hasonlóan a Gourmet Fesztivál idén is kulcsszavakat jelölt ki, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, miközben konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.

A serclinek (kenyérvégnek) a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, és rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban, a paprika pedig hagyományosan a magyar konyha egyik alapfűszere, ennek ellenére az utóbbi időkben a hazai gasztronómia nem törődött eleget innovatív felhasználásával.

A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd - ígérik a szervezők.



Mint közölték, a gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő magyar és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit, az egycsillagos szöuli Li Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezuckij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el a Millenárisra.

A Gourmet Fesztiválra érkezik az egyik legelismertebb olasz pezsgőház, a trentói Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a napokban Magyarország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz ebédmenüt.

A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik vezető éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz a Gourmet Fesztiválon Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során