Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Július 19. 05:09, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A NAV fokozottan ellenőrzi a munkáltatókat

A NAV fokozottan ellenőrzi a munkáltatókat

Fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkáltatókat.

Az adóhatóság a feketemunka szempontjából továbbra is kockázatos építőipar mellett nagy hangsúlyt helyez a bolti kiskereskedelem, az éttermi mozgó vendéglátás, valamint az italszolgáltatás területén tevékenykedő foglalkoztatókra, de az éjszaka működő szolgáltatókra is. A NAV csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: ezeken a területeken korábban is gyakori volt, hogy az alkalmazottakat nem jelentették be munkáltatóik.

A foglakoztatás ellenőrzésekor egyre eredményesebb módszereket alkalmaz a NAV: 2011-ben 2857, 2012-ben 4911, 2013 első félévében pedig 2624 vállalkozásról derült ki, hogy szabálytalanul foglalkoztatja dolgozóit - áll a közleményben. Az adóhivatal hozzáfűzi: ezekből az adatokból még nem következik, hogy az országban több a feketén foglalkoztatottak száma, mint korábban, hanem hogy egyre eredményesebbek az ellenőrzések.


A munkáltatók ellenőrzését ma már korszerű kiválasztási és informatikai rendszer segíti - áll a közleményben. A NAV folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló adatokat, tapasztalatokat, hogy az ellenőrzési szűrő még hatékonyabban működjön, ezenkívül nemcsak a revizorok, hanem a pénzügyőrök is részt vesznek a foglalkoztatási szabályok betartásának ellenőrzésében.

A NAV a foglalkoztatók gyakoribb ellenőrzésével a szabályos foglalkoztatás bővülését szeretné ösztönözni. A szigorú és egyre gyakoribb ellenőrzések célja a költségvetési bevételek növelése mellett a megelőzés. Minél nagyobb valószínűséggel számíthatnak a foglalkoztatók a NAV ellenőrzésére, annál kevésbé vállalják az adóelkerülés kockázatát, ennek hatására pedig csökkennek az adózatlan jövedelmek, és nő a jogkövető vállalkozások száma és a gazdaság versenyképessége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.