Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. December 22. 05:05, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

A NATO és Afganisztán tárgyalásokat kezdett az új nemzetközi misszióhoz tartozó katonák jogállásáról

A NATO és Afganisztán tárgyalásokat kezdett az új nemzetközi misszióhoz tartozó katonák jogállásáról

A NATO és Afganisztán tárgyalásokat kezdett arról, mi legyen a jogállása azoknak a katonáknak, akiket a 2014 végén Afganisztánból kivonuló nemzetközi haderő helyett, új küldetés jegyében vezényelnek majd ki.

A fejleményről Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Twitter-üzenetben adott hírt, és egyben üdvözölte a tárgyaláskezdés tényét. Az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője közölte azt is, hogy a NATO-Afganisztán megállapodást csak azután fogják aláírni, hogy sikerül tető alá hozni a hasonló tartalmú amerikai-afganisztáni megállapodást. Az ISAF 2014 végéig fokozatosan, körzetenként adja át a kiképzett és felszerelt afgán kormányerőknek az ország biztonságának megőrzéséért vállalt felelősséget.

A NATO-zsargonban SOFA-ként (Status of Forces Agreement) emlegetett megállapodás a NATO célkitűzése szerint úgy szabályozza majd az új misszió keretében Afganisztánba küldendő nemzetközi erők jogállását, hogy az ahhoz tartozó katonák nem kerülnek az iszlám jogszolgáltatás hatálya alá. A komoly katonai erőt jelentő, százezres létszámnagyságrendű ISAF után a 2015-től induló új misszió mintegy 8-12 ezer főt számlál majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.