Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 21. 05:58, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A nagy füzet nyerte el a diákzsűri díját a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

A nagy füzet nyerte el a diákzsűri díját a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Szász János A nagy füzet című filmje kapta a diákzsűri díját péntek este a Les Arcs Európai Filmfesztiválon. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat Pawel Pawlikowski rendező Ida című alkotásának ítélte a nemzetközi zsűri.

A lengyel holokauszt-dráma főszereplőinek, Agata Kuleszának és Agata Trzebuchowskának ítélte megosztva a legjobb női alakítás díját is a Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő által vezetett zsűri. A német-lengyel koprodukcióban készült Ida októberben a Londoni Filmfesztiválon is megkapta a legjobb film díját, szeptemberben pedig Torontóban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte. A hatvanas évek elején játszódó alkotás egy fogadalomtétel előtt álló, árván felnőtt novíciáról szól, aki megtudja, hogy valójában zsidó családból származik, és elindul, hogy felkutassa múltját.

A zsűri nagydíját egy izlandi film, Benedikt Erlingsson Of Horses and Men című alkotása érdemelte ki, és a legjobb filmzenéért (David dor Jonsson) járó díjat is ennek a filmnek ítélte a zsűri. Szintén két díjat vihetett haza a Starred Up című brit film. David Mackenzie alkotása kapta a közönségdíjat, Jack O'Connell pedig a legjobb férfialakítás díját vehette át a filmben nyújtott játékáért. Különdíjat kapott Iram Haq norvég rendező I Am Yours című filmje, a legjobb operatőri munkáért járó díjat pedig Pau Esteve Birba vihette haza, Manuel Martín spanyol rendező Cuenca Cannibal című filmjének fényképezéséért.

A diákzsűri - amelynek tagjai a francia Alpok városaiban, Bourg Saint Maurice-ban, Chambéryben és Alberville-ben tanuló gimnazisták - a magyar versenyfilmet találta a legjobbnak. Szász János A nagy füzet című filmjét hétfő este nagy érdeklődés mellett mutatták be a rendező jelenlétében a fesztiválon. A vetítést követően a közönség hosszan kérdezte a magyar filmrendezőt.


"Nagyszerű volt az első vetítés, egészen más közönség volt, mint általában a fesztiválokon: nagyon sok helyi fiatal jött el és nagyon kíváncsiak voltak" - mondta el az MTI-nek Szász János Les Arcs-ban. A rendező szerint sokkal izgalmasabb, amikor egy külföldi fesztiválon nemcsak az odautazó szakmai közönség, hanem a környéken élő emberek is megnézik a filmeket. Úgy érezte a kérdésekből, hogy a nézők többsége nem ismerte Kristóf Ágota a film alapjául szolgáló művét és a történet ragadta magával a közönséget. Elmondta, hogy Sao Paulóhoz, Sevillához vagy Torontóhoz hasonlóan a vetítést követő beszélgetésen a nézők Franciaországban is azt akarták elsősorban tudni, hogyan talált rá a főszereplő ikerpárra, mert érezni rajtuk, hogy "igaziak". A nagy füzetet márciustól vetítik a francia mozikban.

A nagy füzet - amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára - több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában ötödik alkalommal rendezték meg december 14. és 21. között az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek. A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban 12 alkotás versenyzett. A fesztivál - amelynek idei díszvendége a volt Jugoszlávia utódállami voltak - egy hét alatt 15 ezer nézőt és hatszáz szakmai résztvevőt vonzott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak