Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2017. Június 25. 10:20, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó:hirado.hu

A magyar hadiipar is bekapcsolódhat az unió védelmének erősítésébe

A magyar hadiipar is bekapcsolódhat az unió védelmének erősítésébe

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szekértő szerint a magyar hadiiparnak is van lehetősége arra, hogy bekapcsolódjon az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítésébe.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában a szakértő felidézte: csütörtökön megszületett a politikai döntés az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, megállapodtak abban, hogy összehangolják és megerősítik az uniós tagországok védelmi együttműködését.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: össze kell hangolni az uniós tagországok katonai kapacitásait, mivel Európában számos védelmi rendszer működik párhuzamosan, eltérő típusú és hatékonyságú katonai eszközök állnak rendelkezésre. A védelemre szánt kiadások hatékonysága alacsony, azok jelentős része a kutatásra irányul, alig marad forrás a védelem gyakorlati eszközeire - tette hozzá.

Kis-Benedek József a hadiipart érintően megjegyezte: a nagy nyugat-európai vállalatok, a németek, franciák - akár a britek - előnyt élveznek. Kérdés, hogy a kelet-európai országokat ebbe hogyan vonják be: csak raktárnak, vevőnek, vagy bevonják őket a kutatás-fejlesztésbe, a gyártásba is - fűzte hozzá.

A szakember szerint a következő időszakban "megindul egy tülekedés" azért, hogy az országok, cégek részt vehessenek ezekben a programokban. Ezért három hónapon belül le kell tenni egy konkrét tervet: össze kell fogni a polgári és katonai szektor érintett szereplőinek, a minisztériumoknak, hogy a nemzeti képességekkel és érdekkel összhangban a magyar hadiipari cégek, kutatóhelyek is bekapcsolódhassanak az uniós védelmi fejlesztésekbe - mondta Kis-Benedek József.

Címkék: hadi, hadiipar, magyar, védelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket