Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A lakosság szerint is hasznos a Budapesti Nagybani Piac ellenőrzése

A lakosság szerint is hasznos a Budapesti Nagybani Piac ellenőrzése

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány 2012. október 1. és 2. között telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett, amelynek során 1009 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg a Nagybani Piac ellenőrzéséről. A feltett kérdések arra keresték a választ, hogy egyrészt ismert-e a lakosság körében, hogy átfogó vizsgálatra került sor a budapesti és néhány vidéki nagybani piacon; másrészt, hogy fontos-e a megkérdezettek számára, hogy a megvásárolt zöldség-gyümölcs melyik országból származik; harmadrészt pedig, hogy érdekli-e a lakosságot, hogy a kereskedők betartják-e az élelmiszer-biztonsági előírásokat.

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára még, mint elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos 2012. július 16-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, Budapest Főváros Önkormányzatával, Budapest Főváros Közterület Felügyeletével és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal együttműködve elrendelte a budapesti és néhány vidéki nagybani piac ellenőrzését.

Az ellenőrzés-sorozat keretében eddig három helyszíni vizsgálat lefolytatására került sor, amelyeket kiegészített a NAV 2012. augusztus 26. és szeptember 1-je közötti egyhetes ellenőrzése, valamint a Józsai TÉSZ vecsési telephelyének vizsgálata.

A közvélemény-kutatás eredményeként elmondható, hogy a felnőtt lakosság több mint háromnegyede (77,4 %) hallott arról, hogy átfogó ellenőrzéseket hajtottak végre a budapesti és néhány vidéki nagybani piacon. A megkérdezettek döntő többségének (92,2 %) fontos, hogy a megvásárolt zöldség, gyümölcs melyik országból származik, és megközelítőleg a lakosság ugyanekkora százaléka számára fontos az is, hogy a kereskedők betartsák az élelmiszer-biztonsági szabályokat.

Az előbbiekhez képest kevésbé lényeges, ám a többség számára szintén fontos dolog, hogy a piac árusai is számlát adjanak vásárláskor.

Megállapítható továbbá az is, hogy a felnőtt lakosság háromnegyede (75,1 %) úgy gondolja, hogy az ellenőrzések segítik a fogyasztók életét. A megkérdezettek 70,5 %-a szerint az ilyen típusú ellenőrzések pedig segítik a becsületes termelők, és közel 70 %-a szerint a becsületes kereskedők életét is.

A közvélemény-kutatás eredményeiből egyértelműen megállapítható, hogy a megkérdezettek jelentős többsége hasznosnak és sikeresnek tartja az ellenőrzéseket, amelyek minden kétséget kizáróan a vásárlók és a becsületes termelők, illetve kereskedők érdekeit szolgálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton