Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

A kocsi, amiből csak egy van a világon

A kocsi, amiből csak egy van a világon

Ez a gyönyörű koncepcióautó mindössze egy példányban létezik, és olyan sikerautók formavilágát ihlette meg, mint a legendás Corvette, a Buick Riviera, vagy a Cadillac Eldorado.

A General Motors formatervezői az ötvenes évek közepén a konkurenciát megelőzve teljesen új irányvonalat álmodtak meg a márkának. Minden tudásukat és tehetségüket beleadták az almazöld fényezésű tanulmányautóba, amely a Chevrolet Biscayne nevet kapta, és 1955-ben rántották le róla a leplet a Motorama kiállításon.

Az autó motorjáról is tegyünk említést, a vadonatúj fejlesztésű, 4342 köbcentiméteres V8-as blokkról: sima járásával és erős teljesítményével kimagaslott az akkori mezőnyből. A Motorama kiállításon hatalmas sikert aratott a Biscayne, érdemes alaposan megnéznünk a korát megelőző panoráma-szélvédőt, a gyönyörű oldal- és farkialakítást, valamint a békaszemekhez hasonlító fényszórókat. A remek fogadtatás ellenére ebben a formában sosem került gyártásba a Biscayne, sőt a GM vezetősége be akarta zúzatni, azonban a feladatra megkért autószerelők inkább elrejtették a telepen, és csak évtizedekkel később került elő.

Irányt mutatott a Biscayne

A Biscayne oldalán végigfutó, rakétaformájú karosszériaív aztán egy az egyben átkerült az 1956-ban piacra dobott, második generációs Corvette-re, emellett a Buick Riviera és a Cadillac Eldorado Brougham is magán viselte a koncepcióautó egyes megoldásait. A teljesen felújított Chevrolet Biscayne jelenleg Joe Bortz autógyűjtő tulajdonában van, aki komoly megbecsülésnek örvend a szakmában. Bortz úr gyakorlatilag romokból építette újjá a csodálatos gépjárművet, és a pénz nem számít alapon minden hiányzó alkatrészt legyártatott a korabeli fotók és tervek alapján. Az almazöld csodát 2008-ban mutatták be újra a közönségnek, és azóta szinte minden kiállításról díjat visz haza a tulajdonosa.

Címkék: autó, General Motors

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során