Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 28. 11:04, péntek | Bulvár
Forrás: mti

A jövőbeli marsi települések építőanyagán dolgoznak kutatók - 2025-ben indulhatnak a bolygóra az első emberek

A jövőbeli marsi települések építőanyagán dolgoznak kutatók - 2025-ben indulhatnak a bolygóra az első emberek

Bár az élet a Marson még a jövő zenéje, a kutatók már az ottani leendő házak építőanyagán dolgoznak.

Amerikai szakemberek meg vannak győződve arról, hogy a Mars vasoxid tartalmú talaja nagy nyomás hatására rendkívül tartós anyaggá tömöríthető.

A benne lévő vasoxid-nanorészecskék úgy viselkednek, mint a pillanatragasztó, az anyagot nyomás hatására az acélbetonnál is erősebbé ragasztja össze hozzáadott hő nélkül - közölte Yu Qiao, a San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.

Hozzátették: ez azért kiemelten fontos, mert az épületek és az infrastruktúra kiépítéséhez a lehető legenergiatakarékosabban feldolgozott marsi forrásokat kell felhasználni. A tudósok szimulált marsi talajt használtak vizsgálataik során, amelynek kémiai összetétele megegyezik a vörös bolygó talajáéval.

Donald Trump amerikai elnök szeretné előrehozatni a NASA Mars-misszióját, amelyet egyelőre 2030-ra tervez az amerikai űrkutatási hivatal. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautájával néhány napja folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, szeretné, ha még az ő hivatali ideje alatt ember lépne a Marsra.

Elon Musknak, a SpaceX amerikai vállalat alapítójának is ambiciózus tervei vannak: az űrben tankolható nagy űrhajókat képzel el, amelyek legalább száz embert és óriási mennyiségű anyagot képesek a Marsra szállítani. Úgy véli, elképzelhető, hogy a SpaceX már 2018-ban a vörös bolygóra küld egy legénység nélküli űrhajót, az embereket a Marsra küldő első misszióját 2025-re tervezi.

Űrkutatók ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.

Címkék: űr, bolygó, föld, mars

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára