Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 06. 05:12, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A hétvégén kezdődik a Borsodi Fonó folkfesztivál

A hétvégén kezdődik a Borsodi Fonó folkfesztivál

Július első hétvégéjén hamisítatlan fesztiválhangulattal, magyar népzenével, világzenével, újdonságként pedig dzsesszmuzsikával, valamint rockzenével várja látogatóit a Borsodi Fonó folkfesztivál a diósgyőri várban.

A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó, immár tizenhetedik alkalommal megrendezendő Borsodi Fonó több mint húsz koncerttel, mintegy háromszáz fellépővel, népi kismesterség-bemutatóikkal, gasztronómiai különlegességekkel fogadja a várba látogatókat.

Július 5-én Miskolc belvárosában kézműves vásár, a Kis Kata zenekar koncertje és a Szakcsi Lakatos Béla fémjelezte Magyar Jazz Quartet Népdalszínház előadása csábítja egyfajta kedvcsinálóként a várban zajló fesztiválprogramokra a miskolciakat és az ide érkezőket.

A várban szombaton Manó-Fonó várja a gyermekeket, miként a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves játszóháza is. Szintén a kisebbeknek kínál programot a Borókás népi játékpark, a csíkszeredai Role zenekar gyermekkoncertje, a gyermek táncház és a Számadó zenekar előadása.

A felnőtteknek szól a Magyarvista Social Club koncertje és a Szinvavölgyi Néptáncműhely gálája. A világzenei nagyszínpadon fellép Ferenczi György és a Rackajam, a kubai születésű Elsa Valle, aki olyan legendákkal is szerepelt már együtt, mint Al Di Meola, Santana vagy a Buena Vista Social Club zenészei, így Omara Portuondo vagy Ibrahim Ferrer.

A várakozások szerint telt ház várja a Csík Zenekar majdnem kétórás koncertjét, végül Sebő Ferenc és együttese fellépésével zárul a szombat este. Vasárnap hagyományosan a fiataloké a vár. A "városi betyárok napja" Harcsa Veronika fellépésével indul, majd Herczku Ágnes és Nikola Parov ad ízelítőt a balkáni és a magyar ritmusokból,dallamokból. A keményebb hangzások világából érkezik a Kowalsky meg a Vega, vendégként az egykori Suhancos-rapper FankaDelivel. Kerekes Band-lemezbemutató, majd este 10 órától Péterfy Bori koncertje lesz az est meghatározó eseménye.

A háromnapos fesztivál helyszínén magyar népművészeti skanzent alakítanak ki. Munka közben fafaragót, kovácsot, mézeskalácsost, bőrmívest, szövőt, gyertyamártót, tekenővájót és csuhéfonót is láthatnak az érdeklődők, akiket népművészeti termékek vására, gasztronómiai utca, valamint a bor- és pálinka udvar is vár.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a vár tervezett rekonstrukciós munkálatai alatt - igaz, bizonyos korlátozásokkal - fogadja a látogatókat. Bár az elmúlt évben a Kaláka Fesztivál Egerbe "költözött", ám Miskolc nem marad folkfesztivál nélkül, a Borsodi Fonó "ízig-vérig" miskolci.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.