Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 18. 06:43, szerda | Belföld
Forrás: mti

Újra próbálkoznak a külföldi telefonos csalók

Újra próbálkoznak a külföldi telefonos csalók

A gyanús külföldi hívás fogadása nem növeli az előfizetői számlát, de ezeket a számokat nem szabad visszahívni, mert csalási kísérlet is állhat mögöttük.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös keddi közleménye szerint az emelt díjas hívásokat vagy szöveges üzeneteket a szolgáltatók alapbeállításként blokkolják, ezért csak a tiltás feloldását kérvényezőknek kell számolniuk ilyenek miatt többletköltséggel.

A külföldi számok visszahívása viszont minden esetben növeli a számlát, a külföldi hívások Magyarországon kívüli fogadásánál pedig az érintett szolgáltató általános külföldi díjtételeivel kell számolni - hívják fel a figyelmet. Uniós tagállamokban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben többnyire nem, de más országokban rendszerint fizetni kell a bejövő hívásokért - jelezték.

A közlemény szerint az elmúlt napokban számos panasz érkezett külföldről - több szomszédos államból, valamint Csehországból, Lengyelországból vagy Oroszországból, esetleg Ugandából, Burundiból, Grenadából vagy Szamoából - érkező hívások miatt. A jelenség vélhetően egy újabb wangiri, amelynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak gyanútlan embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emeltdíjas - számot visszahívják.

Ilyen kísérletek időről időre előfordulnak, ezért a hatóság és a szolgáltatók azt javasolják az ügyfeleknek, hogy bizonytalan eredetű külföldi hívásokra és üzenetekre ne válaszoljanak. A hívások véletlenszerűek is lehetnek, mivel a telefonszámok generálására számítógépes programok is képesek, az elkövetők elérhetőségét pedig folyamatosan tiltják le a szolgáltatók - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.