Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 23. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A francia családügyi miniszter bejelentette, hogy rákbeteg

A francia családügyi miniszter bejelentette, hogy rákbeteg

Dominique Bertinotti francia családügyi miniszter a Le Monde című napilap péntek délután megjelent számában bejelentette, hogy nyolc hónapja mellrákkal kezelik.

A melegházasságot engedélyező törvény miatt az elmúlt évben reflektorfénybe került 59 éves politikus, amikor februárban egy rutinvizsgálaton diagnosztizálták nála a rosszindulatú daganatot és megoperálták, nem szólt sem a miniszterelnöknek, sem a kormánytagoknak, sem a közvetlen kollégáinak.

A második kemoterápiás kezelés után, március 2-án személyes okokból kért találkozót Francois Hollande államfőtől, akinek azt mondta: "Rákom van. Már kezelnek. Azt szeretném, ha ez szigorúan köztünk maradna". A köztársasági elnök pedig biztosította arról, hogy tiszteletben tartja a döntését.

A francia parlamentben ekkoriban kezdődött a homoszexuális párok házasságának engedélyezéséről szóló heves vitasorozat, amelyet milliós utcai ellentüntetések kísértek. A sokszor hajnalig tartó üléseket Bertinotti az igazságügyi miniszterrel, Christiane Taubirával vitte végig, anélkül, hogy bárki is észrevette volna, beleértve a minisztertársait, hogy parókát visel és rendszeres kemoterápiás kezelésekre jár.


"Nem akartam a rákot középpontba helyezni. Inkább beteg miniszter akartam lenni, nem pedig miniszter beteg" - mondta a politikus. A miniszter azt követően kívánt csak a betegségéről beszélni a Le Monde-nak, hogy a héten az utolsó kezelésen is átesett. "Nemsokára leveszi a parókáját, amelyet nyolc hónapja visel. Hirtelen mindenki látni fogja, hogy még nagyon rövid a haja" - fogalmaz a lap.

Dominique Bertinotti azért akarta utólag elmesélni, hogy mit élt át, mert "segíteni szeretné a társadalom viszonyulását ehhez a betegséghez, amely borzasztó szorongást okoz". "Meg akartam mutatni, hogy rákosan is lehet folytatni az életet a munkában. Hogy a munkáltatók megértsék, hogy a hosszú betegállomány nem feltétlenül a legjobb megoldás" - tette hozzá. Azt is szeretné, "ha kevesebb félelem és több megértés lenne annak érdekében, hogy az olyan kezelések költségeinek egyenlőtlenségén is elgondolkodjunk, mint a speciális körömlakk vagy a paróka, amelyek nagyon fontosak".

Az észak-franciaországi Lille városában egy konferencián tartózkodó miniszter az interjúval kapcsolatban pénteken az újságírók kérdésére azt mondta: "Igen, rákom volt. Azért beszélek most az egészről, mert ez már a múlt, ezt le kell szögeznem".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.