Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Október 15. 05:17, kedd | Helyi
Forrás: MTI

A diploma a legjobb védelem a munkanélküliség ellen

A diploma a legjobb védelem a munkanélküliség ellen

Az egyetemi, illetve főiskolai végzettség jelenti továbbra is a legnagyobb védelmet a munkanélküliséggel szemben egy német tanulmány szerint.

A nürnbergi Munkaerőpiaci és Szakmai Kutatóintézet hétfőn bemutatott kutatása szerint 2012-ben Németországban a diplomások mindössze 2,5 százaléka, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19 százaléka volt munkanélküli.

A Nyugat-és Kelet-Németország közötti különbségek ugyanakkor jelentősek: míg 2012-ben nyugaton a tanulatlanok 17,3 százalékának nem volt munkája, addig keleten arányuk a 30 százalékot is elérte. Ezzel szemben a Kelet-Németországban élő diplomásoknak csupán 4,1 százaléka volt munka nélkül.


A szakmunkás végzettségűek esetében is kisebb a munkanélküliség kockázata: az elmúlt évben öt százalékuknak nem volt munkája. Nyugat-Németországban az arány 3,9, Kelet-Németországban pedig 8,7 százalék körül mozgott.

Az országos munkaügyi ügynökség (BA) szerint a számok egyértelműsítik azt, hogy milyen fontos a jó szakképzés. Enzo Weber munkaerőpiac-kutatással foglalkozó szakember szerint a kevésbé képzett nők és férfiak munkavállalói esélyei a jövőben tovább csökkenhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt