Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Szeptember 29. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

A debreceni atommagkutatóban nemzetközi radiokarbon kompetencia és képzési központ alakul

A debreceni atommagkutatóban nemzetközi radiokarbon kompetencia és képzési központ alakul

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) és az Isotoptech Zrt. konzorciuma a Széchenyi 2020 programban Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési Központot hoz létre,.

A több mint 1,8 milliárd forint összköltségű beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap csaknem 1,4 milliárd forintos támogatásával készül el - közölte az Atomki az MTI-vel.

Közleményük szerint a beruházással nemzetközi szinten is versenyképes kompetencia központ jön létre, amely képes a radiokarbon méréséhez szükséges új típusú, hatékony mintaelőkészítő berendezések fejlesztésére a piaci érettségig, továbbá a méréstechnikával kapcsolatos magas szintű képzések lebonyolítására.

Az Atomkiban a radiokarbon mérésére alapozott kutatásoknak mintegy 50 éves múltja van, mára egy nemzetközileg is kimagasló színvonalú és elismert radiokarbon laboratórium épült ki Debrecenben. A radiokarbon mérésére alapozott módszerek nélkülözhetetlen eszközei a komplex környezettani, geológiai, hidrológiai, légkörkutatási és klimatológiai vizsgálatoknak, továbbá a gyógyszerfejlesztési és orvosi kutatásoknak, valamint a nukleáris környezetvédelemnek - írták.

A konzorciumot vezető Atomki tudományos hátterére és szakembergárdájára alapozva, az Isotoptech Zrt. eszközfejlesztési és gyártási tapasztalataival együtt egy, a világviszonylatban rohamosan bővülő terület analitikai igényeihez gyorsan alkalmazkodó, az aktuális kutatási irányok és a piac igényeit együttesen kiszolgálni képes tudástranszfer központ jöhet létre Debrecenben.

A fejlesztés során a képzési központ számára az Atomkin belüli épületrészek felújítása történik meg, továbbá egy stabilizotóparány-mérő tömegspektrométer és egy, radiokarbon mérésére alkalmas gyorsítós tömegspektrométer (AMS = Accelerator Mass Spectrometer) beszerzése valósul meg. A projekt kutatási eredményeit az Atomki publikálja, továbbá a létrejövő prototípusokat alkalmazza a kutatási feladataihoz. A projekt várhatóan 2022. év végére valósul meg - zárul az Atomki közleménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.