Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. November 06. 05:13, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A család és a házasság egyházat érintő kérdéseiről beszélt Erdő Péter a Vatikánban

A család és a házasság egyházat érintő kérdéseiről beszélt Erdő Péter a Vatikánban

A családnak és a házasságnak a társadalmat és az egyházat is közelről érintő kérdéseiről beszélt Erdő Péter bíboros, a jövő októberi püspöki szinódus III. közgyűlésének főtitkára keddi vatikáni sajtótájékoztatóján.

Ma a párok többsége élettársi kapcsolatban él főleg a fiatalok között. Számos országban jelentős probléma, hogy az egyházi vagy polgári esküvő nélküli kapcsolatok statisztikailag meghaladják még a templomi esküvő után elváltak számát is - jelölte meg A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggéseiben címmel 2014. október 5.-19. között kitűzött rendkívüli szinódus egyik központi témáját Erdő Péter. Hozzátette, "a család nem az emberi társadalom kitalációja, hanem természetes valóság, mely elválaszthatatlan a házasságtól".

A Ferenc pápa által főrelátornak kinevezett bíboros bemutatta a püspöki tanácskozást előkészítő dokumentumot azzal a felméréssel, melyet a világ egyházmegyéibe küldtek ki az itt élő családok helyzetének feltárására. Mindkét dokumentumot a Vatikán honlapja (vatican.va) kedden hat nyelven közölte. A 9 témakörben feltett 38 kérdés érinti a házasságra való felkészítést, azokat a katolikus jegyeseket, akik kevéssé vagy egyáltalán nem gyakorolják hitüket, az egyházi házasság után elváltaknak a szentségekben való részvételét, az azonos neműek közötti házasságot, a "nem szabályos" házasságban élők gyermekeinek egyházi nevelését és a születéshez való hozzáállást is - sorolta fel Erdő az öt kontinens plébániáira eljuttatott kérdőív pontjait. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyház első alkalommal végez egyidejű világméretű felmérést a legkülönbözőbb országokban élő katolikus közösségekben.


A felmérés célja nem a puszta összehasonlítás, hanem a problémákra való pasztorációs válaszok előkészítése - hangoztatta Erdő. "Nem a püspökök, hanem a keresztény bázis válaszait várjuk vissza a Vatikánba január 31-ig" - tette hozzá Lorenzo Baldisseri szinódusi főtitkár. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa akarata szerint a rendkívüli szinódus célja az, hogy minél gyorsabban és konkrétabban reagáljon a társadalom és ezen belül is korunk családjának erkölcsi válságára.

A család a legsürgetőbb kihívás az egyház számára az el nem kötelezettséget és a viszonylagosságot hirdető mai kultúrában, melyben a törvények sem a házassági kötelék tartósságát segítik. Ferenc pápa egyháza nem doktrínát akar hirdetni, hanem a problémák és elvárások meghallgatásával javaslatokat kíván tenni még annak a "kockázatát is vállalva, hogy a felmérésre adott válaszokból esetleg az derül ki, hogy a hívők többsége nem osztja az egyháznak a házasságról és családról szóló tanításait" - jegyezte meg Bruno Forte érsek, a szinódus különleges titkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható