Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:51, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A büntetése letöltésére készülő Berlusconi megváltoztatta állandó lakcímét, házi őrizet

A büntetése letöltésére készülő Berlusconi megváltoztatta állandó lakcímét, házi őrizet

Milánóból Rómába helyezte át állandó bejelentett lakcímét Silvio Berlusconi, kevesebb mint három héttel az adócsalásért rá kiszabott egy év börtönbüntetés életbe lépése előtt. A politikus vélhetően a házi őrizetben lesz.

Berlusconi több mint harminc éven át a Milánó közeli Arcoréban birtokolt villájába volt bejelentve. Lakcímét most a római rezidenciájaként ismert Palazzo Grazioli palotába helyezte át, az olasz főváros központjába. A lakhelyváltoztatást a római önkormányzat illetékes hivatala hozta nyilvánosságra.

Elemzők szerint Berlusconi nem véletlenül tette át Rómába a bejelentett lakóhelyét. A semmítőszék augusztus elsején hozott ítélete értelmében a politikusnak október 15-ig kell kérelmezni, hogy a rá kiszabott egy év letöltendő börtönbüntetést közhasznú munkavégzésre cserélhesse. Kérelem hiányában, a vasárnap 77. évét betöltő Berlusconira házi őrizet vár. A római lakcím választása arra utalna, hogy Berlusconi az utóbbi büntetést készül választani.


Berlusconi szerdán számolt be terveiről a PdL vezetőségi tagjainak. Ezt követően a párt politikusai arról nyilatkoztak, hogy a PdL miniszterei a kormányból, a PdL szenátorai és képviselői a parlamentből való együttes lemondást mérlegelik.

Ami a volt négyszeres olasz kormányfő mentelmi jogának visszavonását illeti, erről az olasz szenátus illetékes bizottsága október 4-én folytatja a vitát. Berlusconi szenátori mandátumáról a felsőház egészének is szavaznia kell majd, tehát büntetése hatályba lépésekor Berlusconi még nem lesz megfosztva immunitásától. Ez azt jelenti, hogy a házi őrizet enyhébb feltételekkel kezdődhet, többek között Berlusconit a rendőrség nem kíséri be a legközelebbi rendőrőrsre és nem vesznek tőle ujjlenyomatot sem. Jó magaviselet esetén a büntetés tíz és fél hónapra csökkenhet.

Berlusconi augusztus elsején és szeptember 18-án videóra vett üzenetben hangsúlyozta ártatlanságát, s bejelentette, hogy nem távozik a politikából és újraindította a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalmát.

Címkék: jog, olaszország, politika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése