Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Július 30. 14:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

54 százalékkal emelkedett a stroke előfordulása a kismamák körében

54 százalékkal emelkedett a stroke előfordulása a kismamák körében

Az amerikai kormány megbízásából elvégzett kutatások aggasztó eredményekkel szolgáltak: kiderült, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a kismamák körében a stroke előfordulásának gyakorisága.

Az orvosok szerint ennek oka az egyre nagyobb túlsúly, és az amiatt kialakuló súlyos krónikus betegségek.

A vizsgálatok szerint az 1990-es évek és 2006-2007 között a terhesség alatt vagy rögtön a szülés után fellépő stroke-os esetek száma 54 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. A kutatók elmondták: számítottak növekedésre, de közel sem ilyen mértékűre - írja a Stroke.

Ennek ellenére a terhesség során fellépő stroke továbbra is igen ritka: az észak-amerikai kontinensen az 1990-es évek elején 4000, az utóbbi években pedig 6000 ilyen esetet regisztrálnak évente. Bár a vizsgálatok során nem kutatták, hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek, az orvosok mégis tudják, mi lehet a baj.

Évről évre egyre idősebben szülnek az anyukák, emellett sokkal nagyobb mértékű túlsúllyal rendelkeznek, mit ami még elfogadható lenne. Ráadásul manapság nagyon sokan úgy esnek teherbe, hogy valamilyen súlyos krónikus betegségben szenvednek, ami szintén növelheti a stroke kialakulásának esélyét - mondta dr. Elena Kuklina.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: terhesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni