Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Szeptember 06. 05:21, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Romagyilkosságok - A kormány felméreti a sérültek és az áldozatok hozzátartozóinak kárigényét

 Romagyilkosságok - A kormány felméreti a sérültek és az áldozatok hozzátartozóinak kárigényét

A kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy mérjék fel: kik azok, akik a romák elleni támadássorozat közvetlen sértettjei és a kárigény jogos mértékét is.

A kormány annak felmérését is kérte az érintett tárcavezetőktől, hogy kik azok, akik a büntetőeljárásban ugyan még nem érvényesítenek kárigényt, de a bűncselekmények közvetlen következményeként sérelmet, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt szenvedtek el. A kormány annak felmérését is kezdeményezte, hogy ők milyen állami, illetve egyéb társadalmi forrásból kaptak segítséget, kártérítést, kárpótlást, kártalanítást vagy kárenyhítést, illetve egyéb, a bűncselekményekre tekintettel adott támogatást.

A kormányhatározat a felmérés határidejéül szeptember 30-át, míg az áldozatok támogatásáról szóló előterjesztés határidejének október 31-ét szabta meg.

A kormány a romagyilkosságokkal kapcsolatosan rendkívüli állami beavatkozást lát szükségesnek, arra is tekintettel, hogy a támadássorozat idején az állami szervek, illetve az irányításukat ellátó kormányzat nem tettek meg minden tőlük elvárhatót; aktívabb cselekvésük esetén a sorozatgyilkosság megelőzhető, illetve legalább részben megakadályozható, a tettesek korábbi elfogásával korábban leállítható lett volna - áll a kormányhatározatban.


A kormány megállapítja, hogy nem pótolhatja az egyes esetekben történt esetleges, súlyos következményekkel járó mulasztásokat, de megteheti mindazt, amivel a teljes magyar társadalmat képviselve kifejezésre juttatja azt, hogy semmilyen körülmények között nem engedhető meg, hogy az állam erre illetékes szervei emberéleteket veszélyeztető helyzetekben ne lépjenek fel határozottan, elmulasszák életvédelmi feladataikat, másrészt kifejezésre juttatja az áldozatokkal és hozzátartozóikkal szemben együttérzését, segítő szándékát is - zárul a kormányhatározat.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter augusztus közepén jelentette be, hogy a kormány kártérítést ad a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban megölt áldozatok hozzátartozóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén