Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 23. 05:34, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Quimby: regényszerű könyv a 22 évről, a Sziget-házibulira időzítve

 Quimby: regényszerű könyv a 22 évről, a Sziget-házibulira időzítve

Regényszerű könyv jelenik meg a Quimby együttes eddigi 22 évéről. A kiadvány először a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 6-án lesz kapható, a Quimby Csodaországban című monstre tízórás programfolyamra időzítve.

A regényszerű megközelítés sokkal költőibb hozzáállást tesz lehetővé a megtörtént eseményekhez. Sokszor nehéz kellő távolságot tartani a velünk megesett dolgoktól, apró mozzanatok is zavaróak lehetnek, a legdurvább sztorikat finoman megírni nem könnyű - fogalmazott Kiss Tibor, a zenekar frontembere, gitáros-énekese a Quimby című könyv hétfői budapesti sajtóbemutatóján.

A Bookline kiadó gondozásában megjelenő könyv, amelyet Miklya Anna és Dömötör Endre jegyez, négy egységből áll: a Quimby-gép című rész 13 fejezetben meséli el az együttes eddigi éveit, rövid portrékon keresztül ismerhetjük meg a hat tag életének fontosabb epizódjait - köztük például Varga Livius tizenévesen Amerikában töltött másfél évét vagy Kiss Tibor összeomlását, pszichiátriai kezelését -, szerepel a kötetben egy részletes diszkográfia az eddigi 13 kiadványról, végül egy 32 oldalas színes képmelléklet.

"Egy részére magam is emlékszem annak, ami itt olvasható, a könyvvel kétségtelenül teljesebb képem lesz az elmúlt 22 évről" - mondta Varga Livius perkás-vokálos. Mint a sajtóbemutatón elhangzott, a zenekarból Balanyi Szilárd billentyűs az, akinek mindenről írásos, képi "bizonyítéka" van, Gerdesics Ferenc dobos pedig az, aki mindenre pontosan emlékszik.


A könyv először a Szigeten lesz kapható, és aki elővételben veszi meg a belépőt, a bolti árnál jóval olcsóbban juthat hozzá. Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta: a Quimby Csodaországban című, mintegy húsz kulturális programot tömörítő nulladik napi rendezvény világa szervesen illeszkedik a Sziget azon törekvéséhez, hogy vetítésekkel, világítástechnikával, installációkkal vizuálisan erősítsék az egyhetes programsorozat látványvilágát.

Kiss Tibor az MTI-nek kifejtette, hogy a Quimby Csodaországában lesznek külföldi zenészek (például a Firewater együttes), táncosok, színészek, akrobaták, slam poetry, a költészetet és a zenét vegyítő Rájátszás-produkció, valamint gyerekprogramok is.

"Megpróbáltuk elképzelni, milyen lenne egy szigetes házibuli, amire mi is szívesen elmennénk. A programok augusztus 6-án kedden már a K-hídon elkezdődnek, 16 órától másnap hajnali 4-ig lesz mindenféle érdekesség, ennek része lesz a nagyszínpadon a Quimby 2,5 órás koncertje" - sorolta Kiss Tibor.


"A két évvel ezelőtti Aréna-koncertünk volt ilyen mérföldkő az életünkben, de az az este inkább visszatekintő volt, most inkább egy olyan ütős, jó hangulatú fellépést akarunk, amely a rajongók számigényeit és a mi választásunkat is figyelembe veszi" - jelezte Varga Liviusz.

A napjaink egyik legnépszerűbb magyar rockzenekarának számító Quimby 1991-ben alakult Dunaújvárosban, eddig tizenhárom lemezt készített; a legutóbbi Instant szeánsz címmel 2011-ben jelent meg. A zenekarban Kiss, Varga, Balanyi és Gerdesics mellett Kárpáti Dódi trombitás és Mikuli Ferenc basszusgitáros szerepel. Nagy slágereik: Hintalógalopp, Fekete Lamoure, Autó egy szerpentinen, Halleluja, Libidó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni