Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 09. 05:30, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Németh Zsolt: a magyar-szerb kapcsolatok fejlődése növeli a vajdasági magyarság mozgásterét

 Németh Zsolt: a magyar-szerb kapcsolatok fejlődése növeli a vajdasági magyarság mozgásterét

A vajdasági magyar közösség mozgásterét, lehetőségeit növeli, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai jelentősen fejlődtek az elmúlt időben.

Németh Zsolt Szerbiába utazott, hogy részt vegyen a doroszlói szentkúti búcsún és a zentai katolikus templom orgonájának átadási ünnepségén. Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kifejtette: a doroszlói búcsú rendkívül jelentős egyházi esemény, "a délvidéki csíksomlyói búcsú". Az eseményen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrált szentmisét - tette hozzá.

Németh Zsolt elmondta: részvételével azt kívánta kifejezni, a magyar kormánynak fontos, hogy "az egyház Délvidéken is be tudja tölteni a nemzetmegtartó szerepét, ezért a támogatásunkról biztosítjuk a hívek körében végzett szolgálatát".

A zentai eseménnyel kapcsolatban megemlítette, hogy Magyarország anyagilag is hozzájárult az orgona felújításához. Az államtitkár hangsúlyozta: a vajdasági magyarságnak egységesen kell megjelenítenie céljait, törekvéseit.


Németh Zsolt megítélése szerint a délvidéki magyar közösség helyzetét nagymértékben javította, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélési folyamatban az elmúlt időben több látványos eredményt is elértek. Példaként említette, hogy a két ország államfője júniusban közösen hajtott fejet a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok előtt a szerbiai Csúrogon.

A magyar-szerb kapcsolatépítés újabb állomása lesz, hogy hamarosan Budapestre látogat a szerb külügyminiszter - jegyezte meg.

Júniusban a szerb-magyar történelmi megbékélés szellemében a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok kivégzésének helyén rótta le kegyeletét a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő. Áder János ezt megelőzően Belgrádban, a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a második világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: