Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 09. 05:36, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Nagy-Britannia-Afganisztán-jog Gyilkosságban mondtak ki bűnösnek egy brit katonát egy sebesült afgán lázadó lelövése miatt

 	    Nagy-Britannia-Afganisztán-jog Gyilkosságban mondtak ki bűnösnek egy brit katonát egy sebesült afgán lázadó lelövése miatt

Gyilkosságban mondta ki bűnösnek pénteken az eljáró hadbíróság a brit királyi tengerészgyalogság egy katonáját, aki a vád szerint két éve kivégzésszerűen megölt egy sebesült afgán lázadót.

A meg nem nevezett - az eljárás során is csak "Marine A" néven említett - tengerészgyalogos a vádirat szerint két társával 2011 szeptemberében a dél-afganisztáni Hilmend tartományban járőrözött, amikor tűzharc után foglyul ejtettek egy azóta is ismeretlen afgán fegyverest. Az összecsapásban megsebesült, már lefegyverzett foglyot "Marine A" 9 milliméteres pisztolyával agyonlőtte.

Az incidenst végig rögzítette a járőr egyik tagjának személyi kamerája. A hadbíróságon lejátszott felvételen hallatszott, amint a gyilkosságot elkövető, őrmesteri rangú brit katona kijelentette: maga is tudja, hogy megsértette a hadifoglyokkal szembeni bánásmódot előíró genfi konvenciót, ám az afgán fegyveres is ugyanezt tette volna velük fordított esetben.


A katonai ügyész a hadbírósági eljárás során "kivégzésnek" minősítette az afgán fogoly megölését. "Marine A" korábban azzal védekezett, hogy halottnak hitte az afgánt, és abban a meggyőződésben nyitott tüzet rá, hogy egy holttestbe lő bele, ezt azonban az incidensről rögzített felvétel egyértelműen megcáfolta.

A brit katonai törvények ilyen esetben kötelezően életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását írják elő. Ítélethirdetés decemberben várható; a bíró akkor határozza meg, hogy az elítélt tengerészgyalogos mennyi idő után helyezhető feltételesen szabadlábra.

A járőr másik két tagját felmentették, ők folytathatják katonai szolgálatukat. A brit hadsereg afganisztáni szerepvállalásának kezdete óta most először mondtak ki bűnösnek gyilkosságban brit katonát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.