Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 05. 05:22, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Ezrek ünnepeltek és tüntettek a római Colosseum gyalogosövezetének megnyitásán

 Ezrek ünnepeltek és tüntettek a római Colosseum gyalogosövezetének megnyitásán

Tömeg lepte el szombat éjszaka Róma központját a Colosseum körüli gyalogosövezet felavatásakor, amelyen tüntetők is ellenezték a főpolgármester városfejlesztési elképzeléseit.

Ignazio Marino római főpolgármester vágta el szombat este a Forum Romanum és a Colosseum közötti gyalogosövezetet felavató szalagot. Alig két hónappal megválasztása után valóra váltotta ígéretét: kitiltotta a magánjárműveket az olasz fővárost jelképező Colosseum környékéről.

A Colosseumhoz vezető sugárutat, a Via dei Fori Imperialit 1932-ben még Benito Mussolini kezdeményezésére építették: azóta várt a város arra, hogy a Colosseum ne egy körforgalom közepén álljon - hangsúlyozta beszédében Marino.

A rendkívüli eseményt Róma városa egész éjszaka tartó programsorozattal ünnepelte. Rómaiak és turisták özönlötték el a Colosseum környékét, Marino százötvenezres tömegről beszélt. A Forum Romanum és a császárfórumok egész éjszaka ingyenes vezetés ígéretével várták az érdeklődőket. Színielőadások, akrobaták mutatványai, koncertek, régészeti és városfejlesztési előadások követték egymást a meleg római éjszakában - a háttérben díszletként a Colosseummal.

Az utolsó magánjármű szombat hajnalban haladt végig a Colosseumnál. Mostantól csak tömegközlekedési eszközök, taxik, kerékpárosok és gyalogosok haladhatnak ezen az útszakaszon. A római autósoknak nem lesz könnyű megszokniuk a megváltozott menetirányt a környező utcákban - írta a La Repubblica című napilap vasárnapi száma. A gyalogosövezetbe behajtó autósokra 85 eurós (mintegy 25 ezer forintos) bírság vár.

A gyalogosövezet ünneplését tüntetők csoportja zavarta meg: a külvárosok lakosai tiltakoztak Marino városfejlesztési politikája ellen. "Nem a Forum Romanum a lényeg!" - skandálták. A tüntetőket Gianni Alemanno volt római főpolgármester vezette. A Corriere della Sera című napilap római kiadása szerint a demonstrálók a balközép Marinót ellenző jobbközép választói voltak. Annyit elértek, hogy Laura Boldrini, a képviselőház elnöke nem tudta elmondani beszédét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése