Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 19. 05:46, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Egy évvel tovább maradnak Törökországban az amerikai Patriot-rakétaütegek

 Egy évvel tovább maradnak Törökországban az amerikai Patriot-rakétaütegek

Egy évvel meghosszabbítja két Patriot típusú légvédelmi rakétaütegének törökországi állomásoztatását az Egyesült Államok.

A NATO-parancsnokság alatt álló Patriotok, amelyeket a szíriai polgárháború kockázataira hivatkozva vezényeltek Törökországba, Ankara kérésére maradnak még török területen. A felek ugyancsak eszmecserét folytattak a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet Szírián kívüli helyszínt keres a mintegy 1300 tonnányira becsült mustárgáz- és szarinkészlet megsemmisítésére, de eddig egyetlen ország nem ajánlotta fel területét a kockázatos művelethez. Ankara kérésére a NATO tavaly év végén járult hozzá, hogy a szíriai hadsereg birtokában lévő repülőgépek, harcászati ballisztikus rakéták és szárnyas rakéták ellen egyaránt bevethető Patriot-rakétákat telepítsenek a szíriai határ közelében lévő Gaziantep, Adana és Kahramanmaras török városok közelébe. Januártól három NATO-tagállam - az Egyesült Államok, Németország és Hollandia - egyaránt két-két Patriot üteget állított fel Törökországban.


A NATO többször hangsúlyozta, hogy a törökországi telepítés kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem rejt semmilyen Szíria elleni támadó szándékot. A szövetség a rakéták telepítését 2014 januárjáig engedélyezte, az állomásoztatás időtartama azonban a helyzettől függően meghosszabbítható. Ankara most ezt kérte szövetségeseitől.

A NATO nem először telepít ideiglenesen Patriot-ütegeket Törökország területére. Ez az első öbölháború idején, 1991-ben, majd 2003-ban az Irak elleni újabb hadműveletek során is megtörtént.

Ankara azt követően kérte a NATO-tól a rakéták telepítését, hogy a szíriai kormányerők és a felkelők közötti harcok során többször is átlőttek a két ország közötti mintegy 900 kilométer hosszú határ török oldalára. A török kormány a NATO-parancsnokság alatt álló Patriot-rakéták kiegészítésére nemrégiben újabb, Stinger rakétákkal felszerelt, Avenger típusú rövid hatótávolságú légvédelmi ütegeket telepített a határvidékre. Törökország más tekintetben is közvetlenül érintetett a konfliktusban, területén ugyanis több mint 600 ezer szíriai menekült keresett menedéket. Ankara a polgárháborúban a damaszkuszi rezsim ellen harcoló felkelőket támogatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország