Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 20. 05:39, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A Rákóczi-túróst népszerűsíti a Kapos menti Gasztrokulturális Fesztivál

 A Rákóczi-túróst népszerűsíti a Kapos menti Gasztrokulturális Fesztivál

A Kapos menti Gasztrokulturális Fesztiválon az eredeti recept alapján készült Rákóczi-túrós népszerűsítése mellett Rákóczi János mesterszakácsról is megemlékeznek szeptember 27-én és 28-án Dombóváron és környékén.

A kétnapos rendezvényen Vojtek Éva tortalapát-gyűjteménye, Kozák Éva fazekasedényeiből álló válogatás, valamint a Döbröközi Hagyományőrző Néptáncegyüttes előadása várja az érdeklődőket - hangzott el a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szeptember 27-én az országmárka, a turizmus és a gasztronómia kapcsolatáról lesz szó a Hungarikum Szövetség Hungarikum Akadémiája kihelyezett ülésén, és kiosztják a szövetség Premium Hungaricum különdíját: egy vadászkürtöt, amelyet az első országos desszertborverseny győztese érdemelhet ki.

Lesz országos desszertverseny, amelyen fiatal cukrászok hagyományos recept alapján készítik el a Rákóczi-túróst.


A rendezvény célja többek között, hogy megemlékezzenek az 1897-ben született Rákóczi János mesterszakácsról, valamint hogy a cukrászatot népszerűsítsék. Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségével elkezdett kutatások során előkerült a lepény eredeti receptje is. A sütemény legfontosabb alapanyaga a magyar rögös túró. Emellett lisztből, tojásból, cukorból, kajszi- vagy ribizlilekvárból és aszalt szőlőből készítik.

"A múzeum és a szervezők segítségével azon dolgozunk, hogy a Rákóczi-túrós tradicionális magyar termék legyen" - hangsúlyozta a mesterszakács.

Kriston-Vizi József etnográfus, a fesztivál egyik szervezője elmondta, hogy a rendezvényen a Dombóvár és Dalmand térségéről szóló monográfiát is bemutatják. Az esemény célja a Rákóczi-túros népszerűsítése mellett Dombóvár és környéke helyi értékeinek megismertetése - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.