Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Május 01. 05:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Zavartalan a magyarországi üzemanyagpiac ellátása

Zavartalan a magyarországi üzemanyagpiac ellátása

Az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyar kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása az oroszországi kőolajszennyezés miatt leállított szállítás ellenére

- mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: az energiapolitikáért felelős innovációs miniszter, Palkovics László kedden a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj válik elérhetővé a Mol számára.

Ez a mennyiség a biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka - tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek a Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben. A Mol múlt pénteken döntött az átvétel leállításáról.

Az alternatív ellátás biztosítása érdekében a Mol-csoport igyekszik fokozni az Adria-vezetéken keresztüli beszállításokat, de emellett a százhalombattai finomító ellátása érdekében szükségessé vált a biztonsági kőolajkészletek felszabadítása - mondta Kaderják Péter.

Hozzátette, hogy a Molnak értékesített mennyiséget az év végéig visszapótolják.

Az államtitkár ismertette: a szerves klórvegyületek magas koncentrációban már rövid távon is jelentős korróziót okoznak a finomítói technológiai rendszerekben.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Barátság vezetéken szállított kőolaj szervesklorid-tartalma mikorra állhat vissza a szennyezés előtti szintre - közölte.



Kaderják Péter úgy fogalmazott: a helyzet komoly, de kezelhető. A kőolaj és kőolajtermék készletezés rendszerének fenntartása mellett az elmúlt években megtörténtek azok a fejlesztések, amelyek megteremtették a több lábon állás lehetőségét a hazai olajipar területén is - hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Adria kőolajvezeték alternatív csővezetékes összeköttetés Magyarország számára. A vezeték 20 millió tonna éves szállítási kapacitású, Magyarországra 14 millió tonna kőolaj eljuttatására alkalmas, ami megegyezik a százhalombattai és a pozsonyi finomítók együttes kapacitásával. Az Adria a Barátság-vezeték esetleges tartósabb kiesése esetén is teljes ellátási garanciát jelent Magyarországnak - jelezte.

Kaderják Péter kitért arra, hogy az ITM folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, szükség esetén további intézkedéseket is hoz.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a felszabadított biztonsági készlet másfél-két hónapra elegendő mennyiséget jelenthet a százhalombattai finomítónak.

Címkék: üzemanyag, kőolaj, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára