Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 29. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Villám csapott a Ferrariba, 800 milliós lakástűz – az év legemlékezetesebb káresetei

Villám csapott a Ferrariba, 800 milliós lakástűz – az év legemlékezetesebb káresetei

Az év végén, az ünnepek alatt sokan gondolnak vissza arra, mi minden történt az elmúlt 12 hónapban, ám még ilyenkor, a jól megérdemelt pihenés közben sem szabad megfeledkezni arról, mire kell vigyáznunk, hogy a hátralévő néhány napban is elkerüljük a kellemetlenségeket, anyagi veszteségeket. A Generali is készített egy rövid összeállítást az év legemlékezetesebb káreseteiről, illetve néhány jó tanáccsal is szolgál, mire érdemes ügyelni ebben az időszakban.

A karácsonyi és szilveszteri balesetek évről-évre felbukkannak, ám az igazán nagy értékű káresetek jellemzően nem ezek közül kerülnek ki. 2012-ben a legnagyobb kár a lakásbiztosítások terhére történt: egy budai villában történt tűzeset miatt csak ebben az egy esetben 800 millió forintos kár keletkezett. A második legnagyobb kárt egy energiaszolgáltató gázturbinájának meghibásodása okozta, ahol 200 milliós volt a becsült kárösszeg, a sorban a harmadik pedig az a megközelítőleg 180 milliós kár volt, amit egy idősek otthonában okozott a feltehetően égő cigaretta miatti tűz.

A gépjármű károk között a legnagyobbak között szerepelt idén egy különleges fafeldolgozó felszereléssel ellátott teherautó, amely műszaki hiba folytán teljesen kiégett (20 millió forint), egy parkolás közben kigyulladt Ferrari, amibe a vihar során csapott a villám (14,5 millió forint), és egy híd alá szorult teherautó is, amely úgy elmozdította a hidat, hogy az azon fekvő vasúti sín is eltörött, 14 millió forintos kárt okozva ezzel.

Érdemes elővigyázatosnak lennünk az év hátralévő néhány napjában is, különösen szilveszterkor. Bár ma már szigorúan szabályozzák a pirotechnikai eszközök beszerzésének feltételeit, az utcai árusoktól még mindig könnyedén hozzá lehet jutni a veszélyes tűzijátékokhoz, petárdákhoz. „Sajnos a szilveszter mára egyet jelent a balesetekkel. Minden évben hallhatunk olyan történetekről, amikor fiatalok kezében robban fel a petárda, vagy égeti meg őket a rakéta. A tavalyi év sem volt kivétel ez alól. Ezeket a baleseteket könnyen el lehetne kerülni, ha az árusok betartanák a szabályokat, illetve ha a szülők jobban odafigyelnének a gyermekükre, azonban ha már megtörténik egy ilyen komoly baleset, nagy segítséget jelenthet a biztosítótól kapott kártérítés.” – nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

Ha pedig úgy döntünk, hogy pihenést máshol töltenénk és elutazunk, fokozottan ügyeljünk arra, hogy a karácsonyfát és minden karácsonyi dekorációt biztonságosan hagyjunk ott, ha pedig új műszaki cikket kaptunk, áramtalanítsuk, így megelőzhetjük, hogy az esetleges komoly meghibásodás távollétünkben jelentkezzék. A közösségi média is komoly veszélyeket tartogathat, hiszen sokszor az itt megosztott információ is ötletet adhat lopások, betörések elkövetéséhez. „Azt javasoljuk, hogy a betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, ha már visszaérkeztünk, és nem üres a lakásunk. A nagy értékű karácsonyi ajándékokról készült képeket sem javasoljuk kitenni az oldalakra, hiszen ezt is megtalálhatják a betörők, és vonzó célponttá válhatunk a számukra. Fontos, hogy a biztonsági beállításoknál ellenőrizzük, hogy valóban csak az ismerőseink férnek-e hozzá az adatainkhoz.” – figyelmeztetett Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának igazgatója.

„Ha rokonokat látogatunk vagy elutazunk az ünnepekre, nehezítsük meg a betörők dolgát. Érdemes figyelni arra, hogy az értékesebb ajándékok dobozát ne helyezzük a kuka mellé, mert így felhívhatjuk a betörésre készülők figyelmét is. A hívatlan vendégek kivédése érdekében védjük otthonunkat több zárral, lehetőség szerint több pontosakkal. A mechanikus mellett használjunk elektronikus vagyonvédelmi eszközöket is. Ha a betörő olyan védelmi rendszert lát, ami huzamosabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébb áll.” – tette hozzá a szakember.

Az utcákon, gyalogosan is komoly baleseteket szenvedhetünk a téli hónapokban, ha nem figyelünk kellőképpen. A jeges utak miatti elcsúszások, csonttörések decemberben és januárban a leggyakoribbak. Az ünnepek alatt a Generalihoz majdnem minden évben több száz csonttörést jelentenek be. Megoldást jelenthet az utcák jégmentesítése, legalább a bejáratunk környezetében. Idén még nem esett komoly mennyiségben hó, de a téli gumik felszerelése már a hidegebb idők beköszöntével aktuálissá vált, így aki még nem tette meg, mert csak most szeretné elővenni az autóját, e nélkül semmi esetre sem induljon útnak. Az előrejelzések szerint a hétvégétől már számolnunk kell tartós faggyal is, a csúszós autóutak miatt pedig nő a balesetek száma.

„A Generalihoz tavaly december 23. és 31. közötti kárbejelentések alapján leggyakrabban megcsúszásból, kipördülésből adódtak a balesetek. Vezessünk tehát óvatosan az ünnepek alatt is, az időjárásnak és az esetleg megváltozott tapadású útviszonyoknak megfelelően. Az ittas vezetés közben okozott balesetek száma is emelkedik az ünnepek alatt, ezért ha alkoholt fogyasztottunk, semmiképp ne használjuk a gépjárművünket, hívjuk inkább sofőrszolgálatot.” – mondta el ezzel kapcsolatban Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási üzletág igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.