Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 28. 06:08, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Verdi színháza a Római Magyar Akadémián

Verdi színháza a Római Magyar Akadémián

Verdi színháza címmel a magyar-olasz kulturális évad keretében, Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóján pénteken mutatja be előadását a Római Magyar Akadémián az EuAct elnevezésű nemzetközi művészeti csoport.

A pénteki előadást egyhetes workshop előzte meg Paolo Antonio Simioni neves színházi szakember vezetésével - olvasható a Római Magyar Akadémia honlapján. Az esten fellép Béres Miklós, Berki Szofi, Lucia Caporaso, Giacomo Fadda, Kozma Gábor Viktor, Legerszki Krisztina, Gianmaria Martini, Nagy Bianka, Alessia Pellegrino, Luca Rinaldi és Szardar Tagirovszkij.
Az egyhetes kurzus során a színészek olyan drámák és regények (Shakespeare-, Schiller-, Dumas-művek) figuráinak a megformálásán dolgoztak, amelyek a neves olasz zeneszerző operáit ihlették.


A Verdi színháza a 2012-ben és 2013-ban Budapesten és Rómában megtartott hat szeminárium legjobb munkáinak válogatása, az Otello, a Macbeth, A kaméliás hölgy, az Ármány és szerelem, Az Orléans-i szűz című művek monológjai és jelenetei. A párbeszédes jelenetek nagy részét a színészek saját anyanyelvükön adják elő.


A 130 évvel ezelőtt Velencében elhunyt Richard Wagner emlékére az EuAct június elején a velencei La Fenice Operaházban egy Trisztán-előadást mutatott be, amelynek zongorista közreműködője Zsoldos Bálint volt. A fiatal zongoraművész elmondta az MTI-nek, hogy igen izgalmas és a közönséget is megnyerő produkciót hoztak létre, amelyet véleménye szerint Magyarországon is érdemes lenne bemutatni.


Paolo Antonio Simioni
nemcsak Olaszországban, hanem külföldön is, például Magyarországon tartott színházi kurzusokat. Fontos intézményekben tanít, például a római Cinecittában, rendezőként és színészként olyan híres olasz fesztiválokkal működött együtt, mint a spoletói Két Világ Fesztiválja, a Velencei Biennále vagy a Mittelfest. A Fénytörések (Rifrazioni) című színházi, irodalmi és zenei szemle egykori művészeti igazgatója, a nemzetközi és többnyelvű EuAct munkacsoport alapítója.

Címkék: évfoduló, dráma, EuAct, Verdi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.